Dani u općoj „kontraofenzivi“ prema noćima.

BS panCAM 31122018

Trajanje dana i noći mijenja se tijekom godišnjih doba, to nam je opće poznato. Zimi su dani najkraći, ljeti najduži, tu nema dileme. Ponešto konfuzije stvaraju podaci o tome kada i kako se dani i noći skraćuju, odnosno produžuju. 

Prvi dan ovosezonske zime bio je 21. decembra prošle godine, razdoblje dnevnog svjetla („dan“) tada je trajalo svega 08 h 46 m 59 s. Sunce je toga dana izašlo u 07:39 a zašlo u 16:26. Nakon toga Sunce je sve do danas nastavilo izlaziti sve kasnije, ali i zalaziti sve kasnije s time što je dobitak dnevnog svjetla bio „brži“ navečer pa smo do danas, naspram prvog dana zime, u plusu od  punih deset minuta. 

Astronomski podaci kazuju nam kako je Sunce na današnji dan (07. januara 2019.) izašlo u 07:41 a zaći će u 16:39, razdoblje dnevnog svjetla trajati će 08 h 57 m 45 s. Stoga, iako smo tek na početku zime niste se prevarili ukoliko vam se učinilo kako dan traje nešto duže. Zalasci Sunca najranije su se događali u vremenu od 05. do 15. prosinca, u 16:23! Gledamo li tako sedmi dan prosinca i sedmi dan siječnja posljepodnevni dio dana je sada duži za punih šesnaest minuta. Kako se razdoblje dnevnog svjetla od danas ubrzano produžava i ujutro i navečer (dan je svakog dana duži za više od minutu a krajem mjeseca čak pune dvije i pol minute u odnosu na dan prije!) već posljednjeg dana januara imati ćemo trajanje dana od pristojnih devet sati i četrdeset i pet minuta. Sunce 31. januara izlazi u 07:25 a zalazi u 17:10. Svi navedeni podaci izračunati su za Pulu, drugdje oni se neznatno razlikuju od navedenih. 

Ukoliko se jutrima budite prije Sunčeva izlaska nad jugoistočnim horizontom dočekati će vas blješteća, sjajna „zvijezda“, zapravo je riječ o planetu Venera. Najtopliji od osmorice planetske braće i sestara nagovještava nam „skorašnji“ dolazak ljetnih radosti. Još samo malo strpljenja, svega stotinjak ili nešto više izlazaka/zalazaka Sunca i adio zima!

Kad su dani najkraći a noći najduže tijekom godine

Koliko je dug dan na Zemlji?

Prestupna sekunda in action again!


Komentari

 • Aleksandar Zorkić said More
  Eh, pa ne dokazuje se da nešto nije,... 3 sati ranije
 • Željko Perić said More

  Iz moje laičke perspektive, svemir je... 6 sati ranije
 • Baki said More
  Interesantno. „Rezultati otvaraju... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Nastojaćemo da bar neka predavanja i... 3 dana ranije
 • Milivoje said More
  Dobro jutro astronomski magazin,... 4 dana ranije

Foto...