sfm1
Uspredba prividne veličine Mjeseca za vrijeme perigeja i apogeja
sfm2
Mjesec na izlasku iznad istočnog horizonta
sfm3
Osnovni podaci o udaljenosti i položaju sustava Zemlja-Mjesec

Danas se događa nešto što su brojni mediji nazvali „super Mjesec“. Iako se s tom pojavom špekulira kao uzrokom brojnih događanja na Zemlji stvarnost je puno drugačija. Naš prirodni satelit Mjesec orbitira oko Zemlje po elipsi. Kada je najbliže Zemlji dijeli nas udaljenost od preko  350.000km a kada je najdalje nešto više od 400.000 km.

Riječ je o uobičajnoj i normalnoj pojavi. Minimumi i maksimumi udaljenosti razlikuju se tijekom mjeseci i godina za kojih par stotina ili koju tisuću kilometara. Večeras u 21:10 Mjesec će po normalnom „redu vožnje“ biti najbliže Zemlji. Dijeliti će nas 356.577 km. Ovisno o trenutnoj udaljenosti Zemlja – Mjesec prividno naš satelit može biti 14% veći i do 30% sjajniji za vrijeme punog Mjeseca kada nam je najbliže naspram onome kada je najdalje od nas.

Biti će to samo 15 km manje nego prošle godine u siječnju, ili tek 29 km više nego primjerice 20. januara1992. Riječ je dakle o medijskoj igri o Mjesečevoj udaljenosti koja varira za koji kilometar. Ipak, vrijedi reći da nas od njega i dalje dijeli više od 350.000km!

Mesec u perigeju i apogeju

Pun Mjesec nastupa sutra u 20:10 sati a sat vremena kasnije biti će najbliže Zemlji. Izaći će gotovo istovremeno kada Sunce bude na zalasku. Zbog optičke varke Mjesec će nad istočnim horizontom zaista izgledati impozantno.

Što se tiče Mjesečeva gravitacijskog utjecaja na Zemlju ono je poznato i mjerljivo. Primjerice za vrijeme ovog punog Mjeseca razina vode biti će povišena tek za 2cm u odnosu na srednju vrijednost, a znamo da su plima i oseka normalne i svakodnevne pojave. Na malim morima primjerice kao na Jadranu, te vrijednosti mogu biti veće ali i dalje su samo normalan, prirodan slijed stvari.

Pun Mjesec i „blizina“ Mjeseca sasvim sigurno nisu uzrok prirodnih katastrofa. Svjedoci smo svakodnevnih predviđanja raznij crnih scenarija. Njihovi autori prođu nezapaženo u većini slučajeva kada se ništa ne događa. Ali kada se slučajno s mjesec dana razlike „pogodi“ neko trkeljanje od proročanstva tada dolazimo u situaciju da im „moramo vjerovati“.

Uživajte večeras u punom Mjesecu i ne brinite se, daleko je, iako nam se čini na dohvat ruke.

 



Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 23 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...