planetfall enceladus vents

Kasinijev snimak, 25. decembar 2009. Credit: NASA/JPL-Caltech/Michael Benson/Kinetikon Pictures.

pia08321

Credit: NASA/JPL/Space Science Institute

Saturnov satelit Encelad svetli pozajmljenom svetlošću od svoje planete. Deo Encelada levo je osvetljen sunčevom svetlošću koja se reflektuje od planete Saturn. Sudeći po senkama na površini osvetljenje dolazi sa leve strane, što znači da je Saturn levo. Svetli četvrt na desnoj strani je jedini deo Encelada direktno osvetljen Suncem.

Donji deo slike otkriva mlazeve ledenih kristala koji izbijaju kao gejziri iz unutrašnjosti. Na osnovu podataka sa Kasinija, istraživači tvrde da se rezervoari vode u tečnom stanju nalaze samo nekoliko desetina metara ispod površine Encelada. Mlazevi izbijaju iz površinskih džepova tečne vode na temperaturi od 273 kelvina (0º C), iako Encelad ima površinsku temperaturu od oko 73 kelvina (-200º C).

Ovo je važan korak u potrazi za vodom kao potencijalom za poreklo života izvan planete Zemlje. Takvi gotovo površinski rezervoari vode će biti mnogo pristupačniji nego, unutrašnji okean otkriven na Jupiterovom satelitu Evropa.

Encelad je kao česma. Izbačeni materijal hrani Saturnov E prsten.Slika je snimljena Kasinijevom širokougaonom kamerom u vidljivoj svetlosti 15. septembra 2006. sa udaljenosti od oko 2,1 miliona km od Encelada.

Detaljnije na: Photojournal

 

SVE JE FIZIKA (FB, Public Group)
Miša Bracić
MBracic

 


Enceladus i gejziri

Portret Titana i Enceladusa

Saturn

Vreme je Saturna



Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 23 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...