Aktivnost Sunca visoko iznad projekcija astronoma

Mnoštvo Sunčanih dana kojima svjedočimo ove zime posljedica su zemaljskih vremenskih prilika i one nemaju nekakvu poveznicu sa onime što se događa na našoj zvijezdi. A tamo se događaju stvari koje nisu baš onakve kakve smo predviđali. Razdoblje 24. ciklusa Sunčeve aktivnosti bilo je mirno, aktivnost Sunca slaba. Astronomi su i za aktualni, 25. ciklus predviđali slabašnu aktivnost te dosezanje maksimuma u lipnju 2025. Sam početak ovog ciklusa dao je tanane nagovještaje kako to možda i neće biti baš tako. Danas, nakon godinu i pol dana otkako smo ušli u novi Sunčev ciklus potpuno je jasan nesrazmjer projekcije i stvarnog stanja. Sunce je dvostruko aktivnije i taj se trend nastavlja. Učestale pojave polarne svjetlosti na polovima koje se povremeno spuštaju čak i na srednje geografske širine jasan su znak da ulazimo u ne baš mirno razdoblje na Suncu. Geomagnetska aktivnost se utrostručila a krajem listopada prošle godine iskusili smo i kraći „radiosumrak“. Što sve to znači za nas?

sunce zemljaU prvom redu naša ovisnost o komunikacijama, elektroenergetskom sustavu, sustavima za lociranje i pozicioniranje u slučaju iznimno jake Sunčeve aktivnosti dolazi na prvi udar. Otežana ili onemogućena komunikacija, ispadi sustava koji nas opskrbljuju električnom energijom, neprecizna ili čak i potpuno izostala navigacija potencijalno može paralizirati svijet kakvog poznajemo. Piloti danas ne upravljaju avionima, to čine računala, a ukoliko računalo ne radi čovjek je nemoćan..

S druge strane u narednim mjesecima i godinama diljem Sunčeva sustava šaljemo robote a u planu je i čovjek. Slijetanje na Mjesec, put do Marsa nije nešto na što želite poslati ni strojeve a kamo li ljude u situaciji kada je najsnažnija aktivnost Sunca. Čovjek istina ima riješenja za dobar dio ove problematike, ali ne i sve! Iznimno jak izboj sa Sunca koji bi „pogodio“ svemirski brod sa ljudskom posadom ka Marsu rezultirao bi kritičnom situacijom pa čak i doveo do prestanka rada elektronike odnosno do teških zdravstvenih stanja ljudi, sve do smrtnog ishoda.

Sunce je odgovorno za život i smrt na Zemlji. Imamo sreće da je naša zvijezda u skupini relativno malobrojnih i „pitomih“ zvijezda bez prevelikih oscilacija u svojem dugom i poprilično stabilnom životnom vijeku koji se mjeri milijardama godina. Ipak, čak i manje oscilacije na Suncu, znatno manje od 1%, dovode do brojnih a po nas ne baš pogodnih situacija.

Astronomi svakodnevno sa Zemlje i iz svemira prate što se, kako i kada događa na Suncu ne bi li u konačnici došli u situaciju da dovoljno dobro možemo prognozirati svemirsko vrijeme. Istina, čak i da znamo kako će se „sutra“ dogoditi najveća ikad viđena oluja na Suncu ostaje pitanje; a šta možemo učiniti. Odgovor nije baš obećavajući, jer možemo učiniti malo ili ništa.

sunce monitoring letjelicama

S druge strane nije dobra niti situacija u kojoj je Sunce odveć mirno. Tada smo pojačano  izloženi svoj sili zračenja i utjecaja iz dubokog svemira, van našeg planetarnog sustava. Kao da se primjerice nalazimo između dva snagatora koji nas udaraju kako god im se hoće. Ako nas više udara prvi tada onaj drugi ne stiže zadavati udarce i obrnuto. Stoga, znanost i tehnika ulažu toliko napora u razumijevanje svemira koji nas okružuje ali i kako se zaštititi od takvih prijetnji. Naravno, loša je vijest da je lista prijetnji itekako podugačka. Nije pitanje hoćemo li doći u situaciju opstanka civilizacije već samo kada. Stoga slijedeći puta kada opčinjeno pogledamo naslov kako je neki nogometaš kupljen ili prodan za nevjerojatnu cifru od recimo 200 milijuna eura zapitajte se je li možda baš zbog toga nekoliko desetaka znanstveno-tehničkih projekata dobilo lijepo sročenu odbijenicu u stilu; javite nam se opet, želimo Vam puno uspjeha u radu. Možda nas upravo „napucavanje lopte“ bude koštalo opstanka.

Za kraj, sve do pred koje desetljeće, nogomet je primjerice u svom „iskonskom odijelu“ bio igra iz ljubavi. Davanje ili primanje novca za taj plemeniti i zdravi sport bila je stigma jača i od smrtnog grijeha. A onda smo plemenitu i dobrodošlu, zdravu i pozitivnu, nadasve plemenitu ljudsku aktivnost stvar pretvorili u nešto što bi bilo poprilično teško opisati pristojnim riječnikom. Lopta je okrugla, baš kao i naše Sunce koje pomalo počinje divljati prema svom maksimumu aktivnosti.

Početkom aktualne medicinsko-informacijske histerije, jedna visokopozicionirana političarka u EU na pitanje pomalo ozlojađenih novinara zašto znanost nema odgovor na prijetnju čovjekovom zdravlju odgovorila je otprilike ovako; Izabrali ste sustav koji je omogućio da na vlasti bude sustav kojem je normalno trošiti stotine milijuna, milijarde na nogometaše, neka Vam sada oni dadnu lijek za situaciju u kojoj se svi mi nalazimo. I bila je u pravu. 

Stoga, predstoje nam lijepi zimski dani, odigrajmo, pogledajmo nogomet ali u njegovoj stvarnoj, iskonskoj ljepoti, iz ljubavi.

suncev ciklus 25 prosinac 2021

 

 


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...