Neke stvari u životu na Zemlji jednostavno prihvatimo takve kakvima jesu. Sunce svakog dana izlazi i zalazi.. Doživljavamo ga kao svjetleći krug („kuglu") na našem nebu. Ujutro i navečer te za oblačnih dana taj svjetleći krug jasno vidimo na nebu i on ima dimenzije na koje smo se „naučili".

No zamislimo sada na trenutak da možemo otputovati na druge svjetove našeg planetarnog sustava. Iznenadili bi se pri pogledu na Sunce. Ono više ne bi bilo istog promjera a ni sjajnosti. Iskustveno znamo da nam jedan te isti predmet izgleda veći ili manji oviso o tome jesmo li bliže ili dalje od njega. Ista je stvar i u svemiru. Na Merkuru bi nam primjerice Sunce izgledalo znatno veće i sjajnije nego što to vidimo s Zemlje. Na Mjesecu bi nam Sunce bilo isto. Na Jupiteru bi ono bilo znatno manje ali još uvijek dovoljno upečatljivo. No kako idemo dalje prema Saturnu, Neptunu, Plutonu ono bi postajalo sve manje i manje sve dok nebi postalo samo jedna od, sjajnijih, zvijezdica na nebu Uostalom, pogledajte ilustraciju koju donosimo. U ovom slučaju poslovica kako „slika vrijedi tisuću riječi" dolazi do punog izražaja..

sunce-sa-drugih-mesta

 


Tako blizu tako daleko

Koliko li ste puta čuli ove riječi u životu? Njihova je primjena univerzalna, u ljubavi, poslu, prijateljstvu... iste vrijede i u svemiru.



Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...