Svemirska Luka Herman Potočnik na T-30 dana

H201 H202 black

Jeste li znali da je prvog dana maja mjeseca danas već pomalo daleke 2009. godine službeno pokrenut Istarski svemirski program – Prvi hrvatski svemirski program. Određene aktivnosti obavljane su i ranije, angažman AU Vidulini u globalnom natjecanju privatnika u novoj utrci ka Mjesecu GLXP (Google Lunar X Prizze) ponukao je ekipu da se stremljenje ka svemiru i službeno definira. Međuvrijeme do danas s svim uspjesima, izazovima, padovima i usponima sada je povijest.

Ove godine tijekom svibnja ka bliskom svemiru poletjeti će dvije aeronautičke letjelice. Bespilotni HISTRION 203 i HISTRION 206 u svojim teretnim prostorima nose mnogobrojne zanimljive eksperimente s područja, agronomije, astrobiologije, astrokemije i astromedicine a tu su i društveni moduli s posebnim artefaktima. Tri su lokacije aktualne za lansiranje (SLHP Pula, Lindar A/B i mobilna platforma). Koja će od njih biti aktualna ovisi o složenim uvjetima u bliskom svemiru, 72-48 sati prije lansiranja izabire se lokalitet. Projekcija leta H203 je na maksimalnu visinu preko 40.000m, dok je projekcija maksimalne visine H206 nešto niža, 28.000-32.000m. Slijetanje obje letjelice je planirano u vode Kvarnerskog zaljeva gdje će se odvijati i spasilačka misija s plovilima.

Letjelice pripadaju tipu H200, neznatno su modificirane u odnosu na prethodnike iste serije (H201 i H202 „Danijel Vuković“) koje su 09./10. listopada 2021. u iznimno teškim uvjetima uspješno i u cijelosti odradile planirane zadaće. Zanimljivo je i da će HISTRION 203 i 206 u penjanju, a nakon prelaska Armstrongove linije na 20.000m, dobiti i svoja proširena imena, po svemirskim letačima. O kojim se osobama radi Astronomska udruga Vidulini objaviti će uskoro na našem portalu.

Letjelice te njihovi posebni kontejneri za skladištenje i transport proizvedeni su u istarskoj tvrtci AMUS d.o.o., u Podbermu. AMUS je višegodišnji pouzdani partner Istarskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini. Direktor tvrtke AMUS, Umberto Pokrajac iz Rovinja, suradnju kratko obrazlaže riječima; Samo neka se dela, neka mladi i stariji upoznaju nove vrijedne stvari, one nadahnjuju i ispunjavaju Čovjeka, obuzimaju tijelo i um pozitivom, a to nam danas tako treba.

H203 shema atmosfera let


Komentari

 • Boris Saksida said More
  Pozdrav i čestitke svima !!!!!!lp Boris 19 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm,....najprije....izvinite što nisam... 21 sati ranije
 • Rekreativac said More
  Čitam tekst i osmeh mi na licu, kao da... 1 dan ranije
 • Zvezdobrojac said More
  Odličan kamp, odlično takmičenje i... 1 dan ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm.....baš lepo,Jurij malo osiveo,malo... 2 dana ranije

Foto...