WhatsApp Image 2023 08 08 at 20.53.49 1

Mladi tim s ”one strane oblaka”

Šestero učenika iz triju Pulskih srednjih škola okusilo draži bliskog svemira. Oni čine mladi tim Istarskog svemirskog programa. Njihovi su moduli uspješno odradili zahtjevne zadaće u letjelici HISTRION 206 Thomas Stafford. Okružje bliskog svemira izazov je i iskustvo koje se pamti.

Sven Vasić (Industrijsko-obrtnička škola Pula), Gregor Burić (Gimnazija Pula) Iva Artuković, Mladen Šostar, Leonard Škreblin-Borovčak i Teo Dobran (Tehnička škola Pula) početkom prošle školske godine krenuli su na odiseju koja je od njih tražila vrijeme, strpljenje, učenje, padove i uspone. Sve na kraju začinjeno zadovoljstvom i osmijehom nakon uspješnog pronalaska i spašavanja ABPL HISTRION 206 Thomas Stafford. Letjelica u kojoj su se nalazili njihovi moduli vidjela je svijet s visine kakvu i ptice mogu samo sanjati.

WhatsApp Image 2023 08 08 at 20.53.50 2

U početku nas je bilo dvadesetak, kazuje nam Iva Artuković. Prva druženja i razgovore imali smo nedugo nakon početka prošle školske godine i to u Industrijsko-obrtničkoj školi Pula gdje se nalazi i Centar za svemirska istraživanja (neformalni, op.a.) AU Vidulini . Kad smo prvi puta sjeli nisam znala kakva me dobra zabava i učenje očekuju.  Bili su to zanimljivi razgovori o tehnologijama i proizvodima-uslugama s kojima se svakodnevno družimo, a da ih niti ne primjećujemo. Doživljavamo ih kao nešto što je normalno i oduvijek s nama dok je pozadina znatno ozbiljnija i zanimljivija, nadovezuje se Leonard Škreblin-Borovčak. Sven Vasić se tijekom cijelog srednjoškolskog obrazovanja družio s robotima i strojevima u kabinetima IOS-a koje vodi profesor Dragan Pantić. Bio mi je izazov i koristio sam svaki trenutak da postavljam pitanja o letu u bliski svemir. Iskustvo da mi profesori ne daju direktan odgovor već da do toga moram doći sam bilo mi je teško ali i zabavno. 

Gregor Burić broji već drugu godinu u Istarskom svemirskom programu AUV. Započeo sam s interesom na području astronomije. Ubrzo sam shvatio da je svemir toliko zanimljivo područje koje traži poznavanje mnoštva stvari, jedna informacija traži barem još pet drugih, moćno i zanimljivo.. Kako su sastanci odmicali bliski svemir i letjelice kojima možemo tamo najviše su nas zainteresirale, govori nam Mladen Šostar. U početku naših druženja bilo je lako i lijepo. Vremenom je postalo jako zahtjevno i predobro. Nije nam se jednom dogodilo da zaboravimo jesti pa tek predvečer naručimo dostavu pizze u kabinet. 

WhatsApp Image 2023 08 08 at 20.53.56 1

Velike zasluge za stvaranje mladog tima Istarskog svemirskog programa AUV svakako idu Draganu Radovanoviću, ravnatelju Industrijsko-obrtničke škole Pula. Kad profesori i učenici svojom željom i voljom borave, rade i stvaraju u školskim prostorima, čak i u vrijeme kada to nisu obvezni raditi, samo pokazuje da je škola mjesto na kojem se stječe obrazovanje i stvaraju prijateljstva. Mjesto života. Romeo Šain, ravnatelj Tehničke škole Pula pružio je punu potporu svojim učenicima; Naši učenici trebaju ovakve stvari gdje se traži osobna i kolektivna odgovornost. Zamisliti nešto, potom to stvoriti i posao sprovesti do kraja te dobiti rezultat nimalo nije lako stoga sam ponosan na sve članove mladog tima Istarskog svemirskog programa kojeg (zasad) čini i četvero naših učenika. Kristina Lenić, profesorica iz Tehničke škole Pula glavna je „okrivljenica“, spiritus movens, formiranja mladog tima Istarskog svemirskog programa. Aktivno sudjelujem u aktivnostima AUV duže vrijeme, od radionica za najmlađe do potpore prilikom lansiranja letjelica. Ona je početkom prošle školske godine organizirala prvo upoznavanje njezinih učenika s aktivnostima AUV. Tako je krenulo, a presretna sam kada od njih čujem; „ Ma profesorice moramo vam ispričati što smo radili“, „Samo da vam još kažemo“..

Teo Dobran ponio je najveći teret stvaranja i odgovornosti za rad modula koji je bilježio parametre tijekom leta H206. Nije bilo teško napraviti uređaje koji rade na radnom stolu, ali kada se od njih tražilo da stabilno i bez greške, duže vrijeme radeu zahtjevnim uvjetima stvari su se promijenile na gore, kazuje nam Teo. Zapamtio sam riječi našeg voditelja i profesora IOS-a Marina Tumpića koji nam je na početku rekao da sve što radi na stolu u kabinetu gore u bliskom svemiru neće raditi. Shvatio sam to nakon par mjeseci. Naši su uređaji odradili većinu predviđenog posla, sa povremenim greškama. Naučili smo kako je lako pogriješiti, nedovoljno testiranja gotovo sigurno će prouzročiti gubitak čak i cijele letjelice odnosno misije. 

Ovi će mladi ljudi nastaviti i nagodinu s radom, planiraju nove uređaje i misije, visoko na nebu. Druženja su im bila zabavna, rad na projektu isto tako. Lansiranje H203 i H206  uključivo i misiju spašavanja neprocjenjiv doživljaj i iskustvo, baš kao i njihovim roditeljima koji su ih u tome pratili i podržavali. Postaviti dron iznad radnog stola umjesto ventilatora samo jedna od sličica u moru doživljaja. Njihovi moduli nisu bili samo tehničke prirode, bilo je tu i stvari koje će pokloniti svojim kolegama ali i drugim ljudima. Priča se nastavlja a važno je bilo razumjeti kako posao nije gotov nakon lansiranja. Tek sijedi godina primjene i evaluacije artefakata, podataka, iskustva.

U svijetu gdje je ”sve dostupno odmah i sada, bez truda” izdržati na ovakvom projektu godinu dana za svaku je pohvalu. Ponosimo se našom mladom ekipom, rekao nam je za kraj Marino Tumpić, voditelj Istarskog svemirskog programa AU Vidulini. Mjeseci rada prolazili su u shvaćanju kako je na prvi pogled i najmanje zahtjevna situacija, kad ju morate sami stvoriti a potom i razriješiti, jako složena operacija. To traži vrijeme, razmišljanje, isprobavanje a posebice aktiviranje sivih stanica. Iva, Sven, Teo, Gregor, Leonard i Mladen su taj put prošli i to ostaje s njima cijeli život. Tko zna gdje će ih životni putevi odvesti, jedno je sigurno, naučili su koliko je važan timski rad i odgovornost, zaključuje.

Ivo Bruketa, Darije Herceg, Alen Peteh, Gabrijel Erman, Ivica Lađarević, Goran Gašparović, Dorijano Mohorović, Nenad Žufić, Duje Luković, Elis Lovrić, Alen Grebo, Nenad Perković, Nenad Mijović, Siniša i Renato Maretić, Željko Mogoroš i mnogi drugi iz starije ekipe redovno daju svoj doprinos aeronautičkim aktivnostima Istarskog svemirskog programa. Nova generacija letjelica očekuje nas dogodine a do tada, na jesen, polijeće još jedna letjelica iz serije ”200”, HISTRION 207 s teretom čiji će se rezultat, nekoliko godina kasnije, nalaziti diljem Istre, Domovine ali i svijeta.

POGLEDAJTE ALBUM FOTOGRAFIJA SA OVOG DOGAĐAJA 16 fotografija

WhatsApp Image 2023 08 08 at 20.53.56

 


Komentari

  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 7 sati ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 4 dana ranije

Foto...