Mlecni put jezgro

ESO/Francisco Nogueras Lara et al.  VELIKA FOTOGRAFIJA 

 

Ovo je infracrveni snimak centralnog područja naša galaksije, napravljen infracrvenom kamerom Very Large Telescope smeštenom u Čileu

Infracrveni zraci prodiru kroz oblake prašina koji nam inače smetaju da vidimo središte naše galaksije i sve do pojave infracrvenih teleskopa to područje nam je bilo nedostupno i nepoznato. 

Sjajni region na slici je mesto gde je smeštena velika crna rupa mase četiri miliona mase našeg Sunca. Astronomi je označavaju sa Sagittarius A*. Samo, ova slika u sebi krije mnogo više od bezbroj zvezda koje na njoj vidimo, ona je deo studije istorije zvezda u galaktičkom centru. 

Astronomi sa Instituta za astrofiziku Andaluzije u Granadi, Španija, su našli da su 80 procenata zvezda u centru naše galaksije rođene u periodu od pre 8 do 13,5 milijardi godina. Ali od tada, u razdoblju koje je započelo pre osam milijardi godina i trajalo do samo pre jednu milijardu godina, u galaktičkom centru se rodilo jako malo zvezda. Zašto? Moralo se nešto dramatično desiti jer je tim sa pomenutog Instituta utvrdio da bi se u tom razdoblju moralo stvoriti mnogo novih zvezda, po stopi od 100 zvezda godišnje tokom 100 miliona godina. A među tim zvezdama bi opet moralo da bude čak 100.000 supernovih, čime bi središte naše galaksije postalo najekstremniji region u poznatom svemiru. Zašto do toga nije došlo – nepoznato je i ostaje da se uzrok traži. 

Prema Astronomy Now

 


Komentari

 • Sveta said More
  Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 1 dan ranije
 • Siniša said More
  Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Istovremeno i fascinantno i jezivo.... 5 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Hehe,eto našeg i vašeg... Pre 1 nedelje
 • Dragan Tanaskoski said More
  U početku sam je pratio, posle sam... Pre 1 nedelje

Foto...