Astronomi su otkrili šest galaksija zarobljene od strane supermasivne crne rupe koja se formirala nepunih milijardu godina posle Velikog praska. U istraživanju koje je objavila Evropska južna opservatorija (ESO) navodi se da je ogromna crna rupa, otprilike milijardu puta veća od mase našeg sunca, uspela da uhvati čitave galaksije u svoju orbitu. Crna rupa i disk materije oko nje zajednički su označeni kao kvazar SDSS J103027.09+052455.0.

objekat

Smatra se da su najranije crne rupe u Univerzumu nastale urušavanjem prvih zvezda, ali ostaje nejasno kako su na kraju narasle do zaista neshvatljivih veličina.

Video sadrži umetnički prikaz centralne crne rupe i zarobljenih galaksija. Crna rupa zajedno sa okolnim oblakom materije označena kao kvazar SDSS J103027.09 + 052455.0, blista, dok drži okolnu materiju zarobljenu oko sebe.

Kvazari su dobili ime u vremenu kada astronomi nisu znali da objasne izuzetno svetle stelarne objekte, pa su im dali ime kvazi-stelarni objekti (objekti nalik na zvezde). Sada znamo da su u pitanju supermasivne crne rupa mase veličine od mase Sunca do milijarde puta veća mase od Sunca, koje su okružene diskom gasa i prašine. Kako materija diska pada prema crnoj rupi, energija se oslobađa u obliku elektromagnetnog zračenja koje mi detektujemo. Snaga koju zrače kvazari je ogromna. Najmoćniji kvazari emituju hiljade puta veću količinu svetlosti od galaksije kao što je Mlečni put. Crveni pomaci kvazara su kosmološkog porekla, odnosno posledica širenja Vasione.

Istraživanje prikazanog kvazara je sproveo astronom Marko Mignoli i njegov tim. Marko radi u Nacionalnom institutu za astrofiziku (INAF) u Bolonji, Italija. Između ostalog je rekao: „glavni cilj istraživanja je saznati više o supermasivnim crnim rupama u ranom svemiru. Do danas ne znamo kako su ovi ekstremni objekti nastali“.

Izvori:

https://www.eso.org/public/videos/eso2016a/

https://en.wikipedia.org/wiki/Quasar/   


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...