Kada je 07. novembra 2008. godine (tada) 14-godišnja Caroline Moore iz Worwicka (New York) u sklopu programa "Puckett Observatory World Supernova Search" pod vodstvom astronoma matera Tima Pucketta u galaktici UGC 12682 otkrila novu eksplodiranu zvijezdu, nije ni sanjala da će se raditi o izuzetnom astronomskom otkriću!

SN2008ha
SN2008ha - Galaktika UGC 12682 s označenim
položajem SN2008ha

Koristeći robotizirani teleskop Meade 16" LX200, Caroline je prilikom potrage za novim i supernovim zvijezdama u drugim galaktikama otkrila jednu od njih - SN 2008ha.

Naknadna istraživanja ove eksplodirane zvijezde otkrila su njenu posebnost. Riječ je o zvijezdi koja ne pripada niti klasi novih zvijezda ali niti superovih! Njezina je eksplozija 1000 puta jača od uobičajnih eksplozija za nove zvijezde, ali istovremeno i 1000 puta slabija od tipičnih supernovih zvijezda! Kasnije tijekom godine Ryan Foley (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) načinio je spektrografsku analizu koja je pokazala kako je zaista riječ o iznimnom objektu, najvjerojatnije pripadniku nove vrste eksplodirajućih zvijezda. Njegov kolega, Robert Kirshner slaže se s njime te dodaje kako ih sada čeka češljanje starih podataka i nova istraživanja u potrazi za objektima sličnim zvijezdi koju je otkrila Caroline. Moguće kako se radilo o veoma masivnoj zvijezdi koja se upravo transformira u crnu rupu te je količina izbačene energije manja od očekivane, no priznaje kako je tu riječ samo o jednom od mogućih scenarija.

Nešto najsličnije ovome je supernova SN 2002cx, no ona se još i mogla uklopiti u postojeću podjelu i terorijske modele tipova novih i supernovih zvijezda.

Galaktika UGC 12682 u kojoj se nalazi ova čudna zvijezda svoje klase, nalazi se 70 milijuna svjetlosnih godina daleko od nas. Sjaj novih i supernovih zvijezda toliko je jak da počesto zasjeni i sam sjaj matične galaktike u kojoj se nalazi na desetke ili stotine milijuna zvijezda!

Caroline je sada studentica, koja će u povijesti astronomije ostati zapisana kao najmlađa otkrivačica nove/supernove zvijezde dosad.
Pored velikog broja robotiziranih i automatiziranih teleskopa velikih astronomskih opsservatorija diljem svijeta i ovakvi primjeri dječjih otkrića jasan su pokazatelj kako je nebo dovoljno veliko za svih te da i astronomi-amateri (oni koji nisu plaćeni za svoj posao ali ga rade) u suvremenoj astronomiji imaju itekako značajno mjesto i ulogu.

Alex Filippenko s University of California, Berkeley, ekspert za eksplodirajuće zvijezde, kaže kako se u svom radu još nije susreo s ovakvim, posebnim, objektom, te da je riječ o zaista izuzetnom otkriću i novom tipu zvijezda.Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
 • Zoran said More
  Religija STOP
  DA astronomija,
  bravo... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
 • Baki said More
  Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
 • Miki said More
  Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...