Astronomi koji su koristeći novi teleskop u Čileu pronašli su orbitu koja se najviše približava Suncu, bliže čak i od planete Merkur.

U pitanju je asteroid nazvan 2021 PH27. Njegova orbita oko Sunca traje 201 dan (Merkur 88 dana). Orbita je eliptična, vrlo nagnuta (32 stepena) i seče orbite Venere i Merkura. Najbliže se približava Suncu na 20 miliona km (Merkur 58 miliona) i tada temperatura na njemu doseže 500 stepeni Celzijusa, što je dovoljno da se otopi olovo.

1

Slika 1. Orbite Zemlje, Venere, Merkura i novootkivenog asteroida 2021 PH27

2021 PH27 je upravo otišao iza Sunca i neće biti ponovo vidljiv sve do početka 2022. Tada se planira više posmatranja kako bi se odredila njegova precizna orbita, što će mu omogućiti zvanično imenovanje.

Otkriće 2021 PH27 značajno je jer će pomoći astronomima da otkriju koji bi asteroidi jednog dana mogli udariti u Zemlju.

2

Slika 2. Víctor M. Blanco 4-metarski teleskop na kome je otkriven asteroida 2021 PH27

Scott S. Sheppard sa Instituta nauke Carnegie otkrio je 2021 PH27 na slikama koje su u sumrak snimili Ian Dell’Antonio i Shenming Fu sa Univerziteta Brown. Koristili su kameru tamne energije (Dark Energy Camera, DECam) od 570 megapiksela na 4-metarskom teleskopu NOIRLab’s Cerro Tololo Inter-American (CTIO) opservatoriji u Čileu.

Odakle je 2021 PH21 došao u tu orbitu je misterija, ali postoje teorije. "Najverovatnije 2021 PH27 je izmešten iz glavnog asteroidnog pojasa između Jupitera i Marsa, a gravitacija unutrašnjih planeta oblikovala je njegovu orbitu u postojeću", rekao je Sheppard.

„Zbog velikog ugla nagiba od 32 stepena, moguće je i da je 2021 PH27 izumrla kometa iz spoljnog Sunčevog sistema koja se približila jednoj od planeta što je dovelo u blizinu unutrašnjeg dela Sunčevog sistema “, rekao je Sheppard.

Šta budućnost nosi za 2021 PH27? Nije jasno, ali astronomi smatraju da će verovatno biti uništen u sudaru sa Merkurom, Venerom ili Suncem - ali verovatno ne u narednih milion godina.

Izvor: Mercury Is No Longer The Closest World To The Sun: Scientists Just Discovered Our Star’s New Nearest Neighbor (forbes.com)

 

 


Komentari

 • dragant said More
  Siniša, nisi promašio sajt. Zašto se... 4 sati ranije
 • gost said More
  veliki covek, hvala, edukativan tekst 12 sati ranije
 • Pero ložač said More
  E, moj Siniša! Kome ti mantijašku bozu... 23 sati ranije
 • Kiko said More
  Siniša brate svaka čast na komentaru.... 1 dan ranije
 • Siniša said More
  Živeo sam dugo, kao ateista. Uprkos... 2 dana ranije

Foto...