Perzeidi na našem nebu

  perzeidi 2018 radijant
  VO SKYNET fireball srdoc

Meteorska skupina Perzeidi kojoj zahvaljujemo veći broj meteora koje početkom i sredinom avgusta golim okom vidimo na našem nebu aktivna je. Zasad tek tu i tamo pokoji meteor ove skupine manje ili više blještavo proleti nebom ali će u narednim noćima njihova brojnost sve više rasti.

Radi se o malim tijelima veličine poput zrnca prašine ili nešto većim, poput graška ili oraha koji u srazu sa Zemljinom atmosferom pri brzini od nekoliko desetaka kilometara u sekundi uslijed ionizacije produciraju svijetli, brzi, kratkotrajni trag na noćnom nebu.

Perzeidima je roditeljsko tijelo komet Swift-Tuttle. U eliptičnoj putanji oko Sunca tijekom kolovoza Zemlja prolazi kroz „vlaknastu“ strukturu svih tih čestica koje nazivamo Perzeidi obzirom im je ishodište u zviježđu Perzeja. Pored njih u ovim je danima aktivno i nekoliko drugih, manje poznatih i manje aktivnih meteorskih skupina te svi zajedno oplemenjuju događanja na našem noćnom nebu.

Meteore je moguće vidjeti u ma kojem smjeru neba gledali. Važno je strpljenje koje je neophodno za dočekati „zvjezdanu proletušu“ i boraviti na svjetlom nezagađenom području kako bi oči bile akomodirane na tamu. U narednim danima na našem portalu donosimo više detalja i upute kako opažati i fotografirati meteore..

Perseidi


Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 1 dan ranije
 • Zoran said More
  Religija STOP
  DA astronomija,
  bravo... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Nije direktno vezano za temu, ali nije... 3 dana ranije
 • Miki said More
  Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 4 dana ranije

Foto...