Meteorska skupina bez portfelja na noćnom nebu

quadrantidi 2022 karta neba

Početkom godine ulazimo u razdoblje pojačane meteorske aktivnosti na našem nebu. Quadrantidi su aktivni vrlo kratko, svega prvih šest dana siječnja. Maksimum aktivnosti očekuje se u noći sa ponedjeljka na utorak (03./04. siječnja). Bez Mjesečine i uz dobru vidljivost dobra su prilika za vizualno opažanje. Tijekom tog vremena realno je očekivati dvadesetak sporih „zvijezdanih strijela“ koje bešumno prolete među zvijezdama tijekom svakih sat vremena samog vrhunca aktivnosti. Budemo li imali sreće nije nerealno da taj broj bude i udvostručen! Radijant (ishodište) im se nalazi nisko do horizonta (između zviježđa Velikog Medvjeda, Zmaja i Volara) te je preporuka gledati golim okom prema jugoistoku – jugozapadu. Njihova brzina kolizije sa Zemljinom atmosferom iznosi do 43km/s. Obično su plavkaste ili žućkaste boje, s podosta sjajnijih primjeraka od kojih jedan manji dio iza sebe redovno ostavlja i po nekoliko sekundi vidljiv trag. Njihovo roditeljsko porijeklo otkriveno je 2003. od strane astronoma P. Jenniskensa, a riječ je o asteroidu (196256)2003 EH1. Pretpostavlja se kako je to  isluženi komet C/1490 Y1 opažan od strane kineskih, japanskih i korejskih astronoma prije više od pet stotina godina.

Meteorske skupine dobijaju nazive po zviježđu u kojem im se nalazi radijant. Tako su i Quadrantidi dobili naziv po zviježđu Quadrans Muralis, no ono od generalne skupštine IAU 1922., kada je usvojena i danas važeća lista od 88 zviježđa više ne postoji. 

guadrans muralis

Godine 1795. francuski astronom J. Landale kartografirao je nebo s ucrtanim položajima preko 50.000 zvijezda te ih rasporedio u zviježđa, a jedno od njih nosilo je naziv Quadrans Muralis. Opažanja meteora od strane talijanskog astronoma A. Brucalassia (1825.) te Belgijanca  A. Queteleta i Amerikanca E. C. Herricka (nezavisno jedan od drugog 1839. godine) potvrdila su postojanje meteorske skupine s radijantom u Quadrans Muralis (Quadrantids). Meteorska skupina usprkos tome zadržala je svoj izvorni naziv.

 


Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Brisaci? Neprakticno, tesko i glomazno.... 12 sati ranije
 • Baki said More
  Dobar napor. Inače, kosmički teleskop... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Nemamo sreće, jedine dve bliske... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Kada je reč o životu u Svemiru, ljudi... 4 dana ranije
 • Saša said More
  Radi se na popravci kvara foruma. 4 dana ranije

Foto...