Maksimum meteora ovog vikenda

perzeidi 2023 radijant

Mir zvjezdanog neba ovog će vikenda remetiti mnoštvo meteora iz skupine Perzeidi. Očekuju nas dva maksimuma aktivnosti. Prvi u noći s subote na nedjelju 13.08.2023. i to oko 01h ujutro. Drugi, „jači“, maksimum dogoditi će se u noći s nedjelje na ponedjeljak (14.08.2023.) u vremenu od 23h do 00.45h.

Kako se približavamo maksimumu meteora je sve više te ih je lako opaziti čak i pri „neobveznom“ pogledavanju ka zvjezdanom nebu. Nerijetko se dogodi da u svega par minuta vidimo nekoliko meteora. Perzeidi svoje porijeklo duguju ostacima kometa  109P/Swift-Tuttle čiji su fragmenti danas razasuti u eliptičnoj putanji oko Sunca a svake godine krajem srpnja pa sve do sredine kolovoza Zemlja prolazi kroz to difuzno vlakno čestica, većinom manjih od zrnca pšenice. Sraz tako malih komadića materije s Zemljinom atmosferom vidimo zbog ionizirajućeg svijetlećeg traga „među zvijezdama“, a koji se zapravo događa na visinama 140km – 90km iznad razine mora. 

Kako kamenčić veličine zrnca pšenice može tako zasvijetliti, ili kako dolazi do pravih vatrenih lopti, bolida na nebu koje pamtimo cijeli život? Matematika pomaže u razumijevanju! Zakonitosti nebeske mehanike u slučaju Perzeida pokazuju kako se sraz s rijetkim česticama u mezosferi događaju pri brzinama od preko 50 kilometara u sekundi! Ispustile li nježno iz ruke maleni kamenčić na vjetrobransko staklo automobila neće se dogoditi ništa. Vozite li 180km/h udar u takav kamenčić razbiti će vjetrobransko staklo. Meteori se kreću brzinom od 180.000km/h i više!

Vremenska prognoza za vikend je povoljna. Sunce zalazi nedugo nakon 20h, Mjesec izlazi tek rano pred jutro i neće smetati. Jedino se trebamo pobrinuti da nam uživanje u pogledu na zvijezde i meteore ne ometa direktno svjetlo umjetne noćne rasvjete. Izmaknuti se u svjetlosno nezagađena područja odlična je ideja ukoliko se meteore želi promatrati u punoj ljepti. 

Odlučite li se za promatranje meteori sami, na osami ili u grupi, javite bližnjima gdje idete. Uzmite sobom ruksak, vodu i nešto hrane, imajte dovoljno rezerve energije baterije na mobitelu i ne koristite ga. Svjetlo ekrana uništava akomodaciju oka na mrak (tome možete doskočiti crvenim noćnim modom rada mobitela!). Ne pozabite zaželjeti želju kad ugledate meteore. Oni Vam ju neće ispuniti, ali mogu biti poticaj da sami nešto napravimo kako bi se želja ostvarila!

perzeidi 2023 horalek

 

 
 

Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 2 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 2 dana ranije

Foto...