Ovogodišnji najavljeni meteorski pljusak Drakonida je ispraćen od strane Petničke meteorske grupe (PMG – radi pod okriljem Istraživačke stanice Petnica) u njihovoj posmatračkoj akciji u periodu od 6. do 9. oktobra 2011. godine, na posmatračkoj lokaciji u neposrednoj blizini planinarskog doma Debelo brdo.

kuca

Na samom početku treba nešto reći o samoj lokaciji. Ono što je najbitnije je da se dom nalazi na prevoju na otprilike pola puta izmedju Valjeva i Bajine Bašte (na putu iz Beograda prema Tari), na 1055 m nadmorske visine. Dom je stalno izdvojeni posmatrački punkt ove pomenute PMG ekipe, kao I društva istraživača Manda iz Valjeva, koji su takodje prisustvovali ovoj akciji. Posmatranju je prisustvovalo 15 članova ove grupe, kao I 30 članova društva istraživača iz Valjeva.

nebo

Interesantno je napomenuti da grupa posmatrača entuzijasta iz Holandije zamalo nije došla na Debelo brdo ali su ipak otišli za Španiju zbog najave lošeg vremena kod nas. Svojim kolima dva dana ranije kreću na put i bivaju bilo gde u Evropi nakon samo dva dana spremni da obave posmatračke aktivnosti. Ovo namerno vredi istaći jer je pozicija Debelog brda na nekih 100 km od Beograda a od Novog Sada jedva malo više. Reč je svakako o jako dobroj I tamnoj posmatračkoj lokaciji koju bilo koji ozbiljniji posmatrač ili astrofotograf treba imati u vidu kada planira neku svoju posmatračku odnosno snimateljsku aktivnost.

kuca-danju

Prvih dva dana posmatrači su imali odlične posmatračke uslove za ovo doba godine: visoke temperature, nisku vlagu, izuzetno dobar seeing neba. Dan kada je trebao da usledi maksimum (subota, 8. oktobar) bio je pomućen naglim pogoršanjem vremena. Temperatura je pala za celih 20 stepeni a ono što je najvažnije, došlo je da visoke oblačnosti i padavina. Srećom, upravo u trenucima prvog sumraka došlo je do delimičnog razvedravanja, tako da je ekipa za vizuelna posmatranja mogla da krene sa svojim posmatračkim radom. Takodje, izvršeno je I svakodnevno snimanje specijalnim video kamerama sa pozicije Debelog brda, kao I sa pozicije kamere na Institutu za fiziku u Zemunu.

izlet

drvo

Sa lokacije je bilo moguće direktno slati putem mobilnog internet podatke IMO organizaciji (Internationaln Meteor Organization). Takoreći odmah je utvdjeno da roj Drakonida svakako nije dostigao očekivanja od 1000 ZHR (Zenithal Hourly Rate) već nekih 350 što se može videti iz konačnog grafika objavljenog na IMO sajtu:

grafikon

Zanimljiv je takodje I snimak koji je napravljen na opservatoriji Liverpool na La Palmi (Španija):

draconids2011_liverpool1

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...