Upute za studentice i studente, srednjoškolke i srednjoškolce

Svijet kojem pripadamo, htjeli to ili ne, poznaje samo mega uspjeh. Niti zna niti ga je briga za sve ono što uspjehu predstoji, stramputice, rad, trud, razmišljanje, testiranje, suze, smijeh.. Taj naš svijet potpuno je intelektualno i emocionalno imun na vrijednost i važnost pogrešaka, nesposoban da shvati njihovu opojnu moć zadovoljstva, sreće i uspjeha. Uspjeh odmah i, bez rada i truda put je u propast našeg društva, a tu smo zaista predobro uznapredovali..

pluton umjetnicka

Vratimo se na dan 18.02.1930. Nakon godine rada kao priučeni pomoćni radnik (znate ga, to je onaj zadnji šljaker - kako bi dans rekli) na Lowellovoj zvjezdarnici u Arizoni, Clyde Tombaugh (1906.-1997.), učinio je da san postane stvarnost. Otkrio je „nešto“ za čime je tragala cijelokupna svjetska znanost. Otkrio je nedostajući deveti planet – Pluton.

Clyde Tombaugh bio bi naš mega uspješni mladi čovjek. Radio je na zvjezdarnici naporne poslove oko održavanja i pripreme teleskopa ali i one prizemnije, poput čišćenja i spremanja interijera i eksterijera. Svojom znatiželjom i upornošću uspio je ishoditi dozvolu od upravitelja da u slobodno vrijeme smije pregledavati snimke neba. Mukotrpno je to radio ne bi li uočio "zvjezdicu koja se miče". To mu je i uspjelo, 18. veljače 1930. godine. Teleskopi i astronomi momentalno su pohrlili snimati i izračunavati parametre putanje Plutona. Niti mjesec dana kasnije, stvar je postala neupitna. Novi  je planet pronađen, otkriće je obznanjeno svjetskoj javnosti 13.03. 1930. Tombaugh je nakon toga postao student i završio fakultet. Cijelog je života radio i živio svoj san, otkrio je jedan komet, nekoliko stotina asteroida, preko dvije tisuće promijenjivih zvijezda i oko 30.000 galaktika! Nekoliko grama njegova pepela iz Urne proletjelo je pokraj Plutona 86 godina nakon velikog otkrića u letjelici New Horizons.  

pluton putanje isjecak

Plutonova putanja oko Sunca veoma je izdužena, kada se nalazi najbliže Suncu (4.5 milijarde km) čak zalazi unutar Neptunove putanje, no kada je najdalje, njegova je udaljenost od Sunca gotovo 7.5 milijardi km. Promjer Plutona iznosi 1188 km, oko Sunca obiđe jednom u 248 godina a oko svoje osi okrene se za nešto manje od šest i pol Zemaljskih dana. Ima najmanje pet prirodnih satelita.

U jednoj od rijetkih „epizoda“ kojom se astronomi baš i ne ponose,  22. 08. 2006. na zasjedanju Međunarodnog astronomskog saveza u Pragu, Pluton je, na papiru, izgubio status planeta te postao patuljasti planet, predstavnik jedne velike grupacije nebeskih tijela s kojima astronomi „nisu na čisto“ kako da ih definiraju. 

Na kraju teksta, na jednu od novovijekih obljetnica otkrića cijelog jednog novog svijeta i autor teksta ima svoj razlog za sreću. Uz svjetlost zvijezda na svoj je kozmički put krenula naša kćerka Marina. 

Marina i Plutone, sretan vam rođendan!

pluton i new horizons

 

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 3 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...