NASA je danas objavila nove fotografije Plutona u dosad neviđenoj rezoluciji načinjene pomoću svemirskog teleskopa Hubble. Iako je Plutonu „pravno" oduzet status planete ne jenjava zanimanje za ovaj udaljeni zagonetni svijet, kojemu u pohode hita robotička letjelica New Horizons. Slike visoke rezolucije pokazuju svijetlija područja za koje znanstvenici smatraju da je riječ o zaleđenim dijelovima planete i tamnija područja koja predstavljaju površinu bez leda. Kako se Pluton sada nalazi bliže Suncu usporedbom ovih i ranijih snimaka vidljivo je kako se mijenja raspored i veličina ovih područja. Najvjerojatnije je riječ o sezonskim promjenama tipa odleđivanje-zaleđivanje koje se odigravaju na površini planete. Pluton inače treba 248 zemaljskih godina za jedan okret oko Sunca, a najdramatičnije promjene ustanovljene su u periodu između 2000. -2002. godine. Ovi podaci direktno će utjecati na plan istraživanja New Horizonsa kada za nepunih pet godina stigne do Plutona. Nikada nijedna letjelica u povijesti nije s lica mjesta istražila taj daleki svijet. Čak su i ove najnovije fotografije s obnovljenog HST-a rezolucije nekoliko stotina kilometara. Ipak promjene na sjevernom i južnom polu poklapaju se s teorijskim modelima utjecaja Sunčeva zračenja na površinu planete. Inače, zime i ljeta na Plutonu traju po 124 godine. Kada je najbliže Suncu nalazi se na 4.4 milijarde kilometara a kada je najdalje udaljenost se povećava na 7.4 milijarde kilometara!

pluton-1
Pluton kako ga je vidio HST početkom desetljeća

Marc Buie iz Southwest Research Institute u Boulderu, država Colorado kaže kako poboljšani HST i nove snimke daju mogućnost za potpuno drugačiji pristup istraživanju Plutona, a samim time i razumijevanju mnogih procesa koji se događaju na udaljenim svjetovima.

pluton-2
Nove snimke Plutona u visokoj rezoluciji

Buie naglašava kako je pojedinačna slika Plutona dobijena pomoću HST-a i Zemaljskih teleskopa veličine svega nekoliko piksela, no dvadeset računala spojenih u mrežu četiri su godine naporno radili (proces se naziva - Dithering) kako bi nakraju javnosti i znanstvenicimapredstavili ove fotografije. Uži dio njegova tima čine William Grundy s Lowell Observatory u Flagstaffu te Ariz i Eliot Young, Alan Stern te Leslie Young s Southwest Research Institute u Boulderu, Colorado.

pluton-3
Plutonova lica prema rotaciji planete oko vlastite osi

Ova će ekipa tijekom godina u još nekoliko navrata koristiti HST kako bi pratila događanja na Plutonu a na osnovi tih istraživanja sondi New Horizons će biti izrađen program snimanja. Pogreške nesmije biti zbog velike udaljenosti i dugog vremena putovanja radio signala od Plutona do Zemlje i obratno.

Pluton je 18. februara 1930. otkrio Clyde. W. Tombaugh. Njegov je promjer svega nešto više od 1500km a ima tri poznata satelita; Charon, Nix i Hydra.

O Plutonu

Pluton

Planeta X Nakon otkrića Neptuna “na ivici pera” 1846. izgledalo je da je u Sunčevom sistemu konačno uspostavljen red i da Njutn i Kepler mogu mirno da ...

Kako i zašto je Pluton toliko različit od drugih planeta?Još od kako je otkriven 1930. godine ispostavilo se da Pluton poseduje takve osobine, koje ga izdvajaju od svih ostalih osam planeta Sunčevog sistema i čine ...


Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
 • Zoran said More
  Religija STOP
  DA astronomija,
  bravo... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
 • Baki said More
  Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
 • Miki said More
  Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...