Bili su to sasvim normalni, uobičajni, zimski dani u najvećoj Kanadskoj pokrajini Québec te susjednim područjima sjeveroistoka Kanade i Sjedinjenih američkih država.

CME vs Zemlja

Ništa ama baš ništa nije dalo nagovijestiti tamošnjem stanovništvu kako će se dogoditi mrak, sablasni mrak bez električne energije za milijune i milijune ljudi a koji će se 13. i 14. marta 1989. osjećati, sa manjim posljedicama, i na sjeveru Europe i Rusije. Dan kada se iznimno snažan izbačaj koronarne mase (CME) sa Sunca „sudario“ sa magnetskim štitom Zemlje a posljedice elektromagnetskih oluja promjenile su svijet elektroenergetike i elektrodistribucije.

Tih je dana prije 32 godine na Suncu bilo iznimno aktivno. Astronomi nisu raspolagali opremom na zemlji ni u svemiru koja u realnom vremenu prati što se događa na Suncu, kao što je to danas slučaj. Znali smo  kako CME može ugroziti tehničku civilizaciju koja počiva na električnoj energiji i njezinoj distribuciji, no događaj u Québecu jasno nam je pokazao koliko smo ranjivi, izloženi svemirskom vremenu, posebice onome koje generira samo Sunce.

CME Q ozujak 1989

Naučili smo lekciju, danas su naše elektrane i sustavi prijenosa električne energije, radio uređaji, komunikacije.. znatno zaštićeniji nego tada, ali ne i potpuno sigurni. Sunce je stabilna i za život zahvalna mala zvijezda. Ipak, ona ima svoje fluktacije aktivnosti od kojih je napoznatiji „11-godišnji ciklus“ tijekom kojeg ono prolazi od minimuma do maksimuma i ponovo se vraća u minimum aktivnosti. Prilikom sraza CME izboja sa Zemljinim magnetskom poljem dolazi do brojinih interakcija. Neke od njih poznate su nam u znatno ljepšem izdanju, poput polarne svjetlosti koja je u ovom tisućljeću zabilježena i iz naših krajeva u nekoliko navrata. Koloritna presavijajuća svjetlosna koperna među zvijezdama, poput slikarskog platna u boji, eve je samo ne naivna i bezazlena stvar. Naš planet ima višestruke sustave obrane od napada iz svemira. Nijedan od njih nije bezgriješan iako su do sada svoj posao odrađivali besprijekorno (po našu vrstu). Kad pomislimo kako smo vladari planeta sjetimo se vikenda prije 32 godine i kako je isti izgledao stanovništvu Québeca. Samo nas znanje i tehnologije jedo sutra mogu sačuvati od hladnog i bezdušnog svemira. U međuvremenu čuvajmo naš planet jer je on, zasad, naš jedini sigurni dom.

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 14 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 16 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 21 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...