Ponedjeljak (16.05.2022.) rano ujutro

pomrcina M 2022b

Vikend je započeo petkom trinaestim, subota nam nije donjela očekivanu kišu, nedjelja će biti topla i sunčana a ponedjeljak se radi – kud sad potpuna pomrčina Mjeseca baš nas da zapadne rano ujutro prije izlaska Sunca a ne u nekom normalnom ugodnom večernjem terminu. Nebeska mehanika nešto baš i ne vodi brigu o nama a da bi došlo do pomrčine Mjeseca tri se nebeska tijela moraju redom naći u ravnini i po pravcu; Sunce – Zemlja – Mjesec.

Pomrčina Mjeseca započinje blagim tamnjenjem njegova diska od 03:32 kad ulazi u Zemljinu polusjenku. U međuvremenu od 04:13 do 04:16 iznad Mjeseca proći će ISS! Pravi dio pomrčine na repertoaru je od 04:27, tada Mjesec počinje prekrivati Zemljina sjenka. Iz minute u minutu sve veći i veći dio Mjesečeva diska ulazi u „Zemljinu hladovinu“ a potpuna pomrčina nastupa od 05:29. Nažalost, za nas na Poluotoku, ona traje svega nekoliko minuta obzirom Mjesec zalazi za jugozapadni horizont već u 05:37. Tek minutu ili dvije ranije na sjeveroistoku izlazi Sunce (05:35). Ovisno o našoj lokaciji na Poluotoku zalazak Mjeseca i izlazak Sunca neznatno se razlikuje od navedenog.

pomrcina M 2022a

Do kraja godine nema pomrčina Mjeseca, sljedeća vidljiva iz naših krajeva, ali znatno neinteresantnija dogoditi će se u svibnju 2023. godine. Stoga, ako već ne probdijete drugi dio noći s pogledom na Mjesec barem „navijte alarm“ negdje poslje pola pet ujutro i bacite pogled ka jugozapadnom horizontu. Nije svaki dan pomrčina Mjeseca!

NASA ima prijenos pomrčine uživo od 05:00 ujutro na ovom linku; https://www.youtube.com/watch?v=vGIaEIICIcs

Ovo isto događanje kada bi se nekim slučajem ponedjeljak rano ujutro probudili na Mjesecu bilo bi ponešto drugačije, imali bismo priliku vidjeti potpunu pomrčinu Sunca obzirom bi se Zemlja ispriječila između nas (na Mjesecu) i Sunca. Budete li budni, bilo ovdje ili na Mjesecu, fotografirajte i pošaljite nam fotografije, rado ćemo ih objaviti.

pomrcina MS 2022 apollo11

 



ECLMsm

Evo Nasinog video odgovora na pitanje: Otkud pomračenja Meseca

Evo još nešto:

Magniteuda pomračenja Meseca, šta je to?

Magnituda pomračenja Meseca označava deo Mesečevog prečnika prekrivenog Zemljinom polusenkom, odnosno senkom. Vrednost magnitude pomračenja izražava se kao decimalni razlomak.

magnitude

 

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...