Ekskluzivno za ranoranioce prvog radnog dana u tjednu

pomrcina mjeseca 16052022 a

Ponedjeljak 16.05.2022. s početkom u 03:32 iz naših krajeva imamo priliku vidjeti potpunu pomrčinu Mjeseca. Mjesec će se cijelim tijekom pomrčine nalaziti na jugozapadu te provjerite još za dana ima li opstrukcije horizonta u tom smjeru kako bi imali neometan pogled na početak, tijek i kraj pomrčine.

pomrcina mjeseca 16052022 b

Radi se o potpunoj pomrčini Mjeseca u većem dijelu vidljivoj iz naših krajeva. Započinje ulaskom Mjeseca u Zemljinu polusjenku (03:32), za opažača golim okom se u tom trenutku ne događa ništa posebno ali će njegov disk polako početi mijenjati boju u nešto zagasitiju. Ulazak u Zemljinu sjenku započinje u 04:27 te od tog trenutka Mjesečev disk svakim minutom sve je više zagriznut tamnom sjenkom Zemlje. Potpuna pomrčina nastupa od 05:29 a za nas u Istri ona završava zalaskom potpuno pomračenog Mjeseca za jugozapadni horizont u 05:37. Daljnji tijek pomrčine biti će vidljiv onima zapadnije od nas, preko Atlanskog oceana i obje amerike sve do Tihog oceana. Obzirom se za pomrčinu Mjeseca moraju u ravnini i po pravcu redom posložiti Sunce, Zemlja, Mjesec to će u trenutcima zalaska Mjeseca na sjeveroistoku izaći Sunce (05:35) a nebo će u cjelini već biti u svojem svijetlom ranojutarnjem izdanju.

Pomrčinu možete pratiti uživo putem interneta, primjerice na ovom linku;

https://www.timeanddate.com/live/eclipse-lunar-2022-may-16

no tamo ipak nećete vidjeti prelet Međunarodne svemirske postaje nedaleko Mjeseca (04:13 – 04:16) kao ni udisati svježi ranojutarnji zrak sa cvrkutom ptica. Ili jednostavno prespavajte do sljedeće nama vidljive potpune pomrčine Mjeseca, a do tada načekati ćemo se malo duže..

pomrcina mjeseca 16052022 c

Podaci o izlasku i zalasku Sunca i Mjeseca ovisno o lokaciji na Poluotoku razlikuju se do nekoliko minuta. Podaci o trenutcima nastupanja pojedinih faza pomrčenja isti su za cijeli svijet.



ECLMsm

Evo Nasinog video odgovora na pitanje: Otkud pomračenja Meseca

Evo još nešto:

Magniteuda pomračenja Meseca, šta je to?

Magnituda pomračenja Meseca označava deo Mesečevog prečnika prekrivenog Zemljinom polusenkom, odnosno senkom. Vrednost magnitude pomračenja izražava se kao decimalni razlomak.

magnitude

 

 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 7 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 12 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 18 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...