Mars je fascinantna planeta, najsličnija Zemlji od svih planeta, koja bi možda mogla da nam pomogne da shvatimo poreklo života na Zemlji. Ali iako je bio sličan Zemlji u prvih nekoliko stotina miliona godina, danas ne liči na nju. Zemlja ostaje daleko najgostoljubivije mesto za stanovanje u solarnom sistemu. Najsurovija mesta na Zemlji, kao npr. Antarktik, čak i u sred zime gostoljubuvija su od bilo kog mesta u solarnom sistemu. Kosmičke kolonije i Mesečevi polovi mnogo su lakši za život od Marsa i lakše ih je napraviti samoodrživim. Zašto je to tako? Čitaj dalje da saznaš više o tome...


<< 5. Kontaminacije 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

6 Neproverene tehnologije samoodrživih staništa

One će moći da se koriste i za kosmičke kolonije, ali će ih svakako biti najpametnije isprobati najpre na kolonijama blizu Zemlje, gde je moguće brže i lakše priteći u pomoć u slučaju potrebe.

  • ISS nije samoodrživo stanište. Oni čak nemaju mogućnost ni da operu svoj veš, već im se svaki put šalje novi sa Zemlje a stari se baca. Sva mokraća, kaka i ostalo đubre baca se u transportni brod koji kasnije biva poslat u atmosferu gde sagoreva bez ostatka.
  • Ljudski otpad može da bude problematičan u malim staništima. Iako se urin lako reciklira, bez mnogo problema, sa kakom je stvar mnogo teža, te se na ISS ona odlaže u transportnu letilicu 'Прогресс' predviđenu za rashod.
  • Regulacija atmosfere je teška u zatvorenom prostoru. U ISS se nalaze složeni sistemi za regulaciju okruženja sa brojnim filterima koji treba da se izbore sa različitim opasnim gasovima koji nastaju u zatvorenoj stanici (amonijak, vodonik-cijanid, aceton, vodonik-hlorid, azot-oksid, ugljen-monoksid, azot-dioksid, kao i mnoge druge) kao i da obezbede odgovarajući nivo kiseonika. Ako stvari krenu loše na ISS (kao što se već dešavalo nekolikoputa u prošlosti) lako bi mogli da im pošaljemo rezervne delove ili dodatni kiseonik sa Zemlje, ali to ne bi bilo moguće na Marsu.

28
Povezanost komponenti sistema za kontrolu okoline i održavanje života na ISS (ECLSS). Kiseonik proizvodi sisrem 'Eлектрон' koji se nalazi u modulu 'Звезда' i jedan slični u američkom modulu 'Destiny'. CO2 uklanja ruski sistem 'Воздух' na 'Звезди', zajedno sa dva sistema na američkom segmentu ISS.

29
Tri krucijalna sistema za održavanje života na ISS tokom testiranja: prva dva su za pročišćavanje vode a treći je za generisanje kiseonika.

  • Mikroorganizmi su problematični u zatvorenom staništu. S tim problemom su se prvi susreli Sovjeti na 'Союзу'. Na stanici ISS preduzete su brojne mere radi kontrolisanja broja mikroorganizama, uključujući održavanje atmosfere što suvljom i redovno je filtrirajući. (Ako ova tema nekog posebno interesuje, neka za početak vidi ovo Microbial Colonization of Space Stations).

30crop
Ovo nije pizza već kolonije gljivica prikupljenih na ISS.

Svi ovi problemi su rešivi, ali zahtevaju kompleksnu mašineriju za njeno funkcionisanje. Postoje brojne ideje za samoodrživa staništa koja bi koristila brojne prirodne metode, kao što su američka 'Biosphere 2', Esina 'Mellisa' i ruska 'БИОC-3', ali sva su ona veća od prvih zamišljenih staništa, i nijedna još nije 100% tehnološki proverena u kosmosu.

31
'Biosphere 2'
, prvi pokušaj samoodrživog staništa. Eksperiment je 2011. propao ali je mnogo naučeno. Imao je površinu 1,3 hektara! Imao je 1.900 m2 kišnih šuma, 1.300 m2 travnate savane, 850 m2 okeana sa koralnim grebenom, 1.400 m2 pustinje i 2.500 m2 poljoprivrednog sistema.

31a


https://youtu.be/q4tfkHRMia0

  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | U nastavku: 7. Teško je napraviti samoodrživ sistem


Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari  

drago
0 #7 drago 17-01-2018 21:08
Hvala Viktore.
Vise bih voleo da si dodao šta ti misliš o putovanju?
Kao i u svemu, postoje dve struje: pro I contra.
Viktor
0 #6 Viktor 17-01-2018 15:32
Dobar clanak ;-)
Okavango
0 #5 Okavango 17-01-2018 01:02
Uh, dobro pitanje. Da se nije desio SpaceX u poslednjih nekoliko godina i da nismo videli ona čudesa kako sleću na platforme, rekao bih 'nema šanse'. Pogotovo posle članka o proceni cene puta na Mars koju neko treba da pokrije i ovog osvešćujućeg serijala koji 'Mars One' stavlja u Diznijevu kategoriju. Međutim, SpaceX je tu, FH je na platformi...

Uzevši sve u obzir, pretpostavku da će turbo Mask da pokrene trku za inovacijama, planove za Mesec, moj guess je izolovana markentiška ekspedicija oko 2040. Ako budem pazio šta jedem i više se bavio sportom, moguće da ću biti tu :)
Ljubomir
+1 #4 Ljubomir 16-01-2018 22:57
-
- "Glupi zmaju, nemoj samo sada da kines!..."
-
Miki
0 #3 Miki 16-01-2018 07:39
Okavango, nije uopšte tajna da se urin prečišćava, te kao čista voda ponovo korisiti. Reversna osmoza im je osnovni način pročiščavanja vode.
I ne samo urin. Zahvataju i vlagu iz vazduha (ljudi se znoje i dišu), korista i ono što ostane posle kupanja, čak se i izmet isušuje i iz njega izvlači voda.
E sada, ne znam da li sve to ide u pijaću vodu, ili pre pročišćavanja selektuju šta je odakle dobijeno i šta će za čega da se čisti.
drago
0 #2 drago 16-01-2018 00:02
Koliko ja znam, Ameri vodu na ISS dobijaju tako što recikliraju kondenzate, prljavu vodu I urin I tako dobiijaju oko 3,6 galona čiste vode dnevno.
Međutim, Rusi na svom segment recikliraju vodu od tuširanja i kondenzate ali bez urina, koji izbacuju, I dobijaju 3,2 galona dnevno. Razliku uzimaju iz rezervi.

http://mentalfloss.com/article/67854/how-do-astronauts-get-drinking-water-iss

U svakom slučaju, hvala što čitaš serijal. Tema je ogromna a odabrati šta napisati na malom prostoru je teško. . .
Bolje da si napisao šta misliš da li ćeš doživeti ljude na Marsu?
Okavango
0 #1 Okavango 15-01-2018 16:57
Lep serijal, dosta lepih informacija. Proverite doduše da li urin na ISS ide 'overboard', meni se čini da je ISS upravo i poznata po poreklu vode za piće ;)

https://www.youtube.com/watch?v=BCjH3k5gODI

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži