Zemlja

Zabeležen najkraći dan na Zemlji

najkracidan crop

Vremenski period u kome se Zemlja oko svoje ose jednom obrne zove se dan (obdanica + noć) koji traje 24 časa ili 86400 sekundi. U redu, to nije velika mudrost jer to svi znaju. Na dužinu dana, tj. brzinu obrtanja Zemlje, svašta utiče, a naročito Mesec jer on gravitacijom „vuče“ okeane po tlu čime, usled trenja, usporava okretanje planete. Zbog toga se Zemlja sve sporije obrće, a time dan traje sve duže! I duže. To produženje iznosi dva stomilionita dela sekunde na dan.

 

Opširnije: Zabeležen najkraći dan na Zemlji

Write comment (0 Comments)

Zemljotres u Bosni - april 2022.

earthquake up down

Sinoć, 22.04.2022. godine oko 23:07 po lokalnom vremenu u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini desio se zemljotres magnitude oko 5.7. Potres se osetio i u susednim zemljama. Prema trenutnim podacima, epicentar zemljotresa je bio oko 15 kilometara severoistočno od Ljubinja. Potres ove snage može prouzrokovati manja oštećenja na starijim objektima. Nakon glavnog potresa registrovano je na desetine manjih potresa u epicentralnom regionu koji su zapravo pokazatelj postepenog smirivanja tla posle glavnog potresa. Postoje i predkursori, potresi koji ukazuju na mogućnost javljanja jačeg, glavnog potresa koji se desio juče. Predkursori se mogu dešavati i mesecima pre glavnog udara, problem je u tome što još uvek nemamo mehanizme ranog otkrivanja potenciolnog žarišta jakog zemljotresa.

 

Opširnije: Zemljotres u Bosni - april 2022.

Write comment (0 Comments)

Svet u ogledalu

1smNa upravo održanom Mobile World Congress (MWC) u Barseloni jedan trend je pružio ubedljivu viziju budućnosti koja bi na opipljiv način mogla biti od koristi čovečanstvu. Nekoliko kompanija je pokazalo svoju viziju sveta u ogledalu (mirror world) ili digitalnog blizanca za koji veruju da će pružiti realističan prikaz cele naše planete.

 

Opširnije: Svet u ogledalu

Write comment (0 Comments)

Najveći krater na Zemlji, mlađi od 100.000 god.

1cr

Krater u severoistočnoj Kini je najveći udarni krater na Zemlji nastao u poslednjih 100.000 godina. U julu 2021. godine, naučnici su potvrdili da se geološka struktura u planinskom lancu Mali Šing'an formirala kao rezultat udara iz svemira. Tim naučnika je objavio opis novootkrivenog udarnog kratera u časopisu Meteoritics and Planetari Science.

 

Opširnije: Najveći krater na Zemlji, mlađi od 100.000 god.

Write comment (0 Comments)

Meteorski krater u Arizoni

meteor no sunset1100x469

Kada su evropski doseljenici osvajali Ameriku idući s istoka sve dublje na zapad, u pustinji koja danas pripada saveznoj državi Arizoni, otkrili su neobičnu geološku tvorevinu. Bila je to ogromna rupa prečnika preko jednog kilometra i opasana zidom zemlje i stenja visine 40-tak metara. Deset kilometara unaokolo bile su razbacane gromade stenja velike kao kuća. Nikad pre tako nešto niko nije video.

Opširnije: Meteorski krater u Arizoni

Write comment (2 Comments)

Koliko je stara Zemlja?

Zemlja

Što je znanje o Zemlji bilo veće to je više nedostajao odgovor na pitanje koliko je ona stara. Traganje za tim odgovorom trajalo je nekoliko vekova i kako je vreme prolazilo tako je pitanje starosti Zemlje sve više iritiralo naučnike, jer ni jedan od ponuđenih odgovora nije bio dovoljno pouzdan i ubedljiv. A odgovora je bilo.

Opširnije: Koliko je stara Zemlja?

Write comment (0 Comments)

Udarni val vulkana stigao do zvjezdarnice Apollo

uvodna

U subotu, 15. siječnja 2022. godine u 5:10 sati dogodila se erupcija podvodnog vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, smještenog 65 kilometara sjeverno od Nuku’alofe, u vodama otočja Tonga. U vremenu od 15 sati koliko mu je trebalo da dođe do 17.000 kilometara udaljene meteorološke postaje zvjezdarnice Apollo, bio je još uvijek dovoljno jak da ga se zabilježi.

 

Opširnije: Udarni val vulkana stigao do zvjezdarnice Apollo

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • dragant said More
  6-7 novih zvezda godišnje nije malo.... 20 sati ranije
 • Okavango said More
  Ostaje, znači, literarnim marginama... 2 dana ranije
 • dragant said More
  Sećam se da su ta dva leta, 8 i 10,... 3 dana ranije
 • Jozef said More
  Možda bi spisku Apolo letova trebalo... 3 dana ranije
 • selena said More
  Ah, lepog li pitanja. Imam samo nešto... 3 dana ranije

Foto...