Zemlja

Otkud voda na Zemlji

voda-crop

Smatra se da količina vode u velikim basenima iznosi oko 1,35 milijardi kubnih kilometara. Postavlja se onda logično pitanje da li je ime Zemlja, sinonim za čvrsto tlo, dobar opis onoga na čemu živimo, ili bi naziv Okeanija više odgovarao gore navedenom opisu.

 

Opširnije: Otkud voda na Zemlji

Write comment (2 Comments)

Zabeležen najkraći dan na Zemlji

najkracidan crop

Vremenski period u kome se Zemlja oko svoje ose jednom obrne zove se dan (obdanica + noć) koji traje 24 časa ili 86400 sekundi. U redu, to nije velika mudrost jer to svi znaju. Na dužinu dana, tj. brzinu obrtanja Zemlje, svašta utiče, a naročito Mesec jer on gravitacijom „vuče“ okeane po tlu čime, usled trenja, usporava okretanje planete. Zbog toga se Zemlja sve sporije obrće, a time dan traje sve duže! I duže. To produženje iznosi dva stomilionita dela sekunde na dan.

 

Opširnije: Zabeležen najkraći dan na Zemlji

Write comment (0 Comments)

Zemljotres u Bosni - april 2022.

earthquake up down

Sinoć, 22.04.2022. godine oko 23:07 po lokalnom vremenu u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini desio se zemljotres magnitude oko 5.7. Potres se osetio i u susednim zemljama. Prema trenutnim podacima, epicentar zemljotresa je bio oko 15 kilometara severoistočno od Ljubinja. Potres ove snage može prouzrokovati manja oštećenja na starijim objektima. Nakon glavnog potresa registrovano je na desetine manjih potresa u epicentralnom regionu koji su zapravo pokazatelj postepenog smirivanja tla posle glavnog potresa. Postoje i predkursori, potresi koji ukazuju na mogućnost javljanja jačeg, glavnog potresa koji se desio juče. Predkursori se mogu dešavati i mesecima pre glavnog udara, problem je u tome što još uvek nemamo mehanizme ranog otkrivanja potenciolnog žarišta jakog zemljotresa.

 

Opširnije: Zemljotres u Bosni - april 2022.

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • Dragan Tanaskoski said More
  S druge strane skoro sve je predvidela. 18 sati ranije
 • Baki said More
  Retko koja naučna fantastika uspeva da... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Ne znam, da li znate, ali naš je jezik,... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Nekoliko desetina hiljada svetlosnih... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Nešto me zanima. Znamo, da je... 3 dana ranije

Foto...