Zemlja

Zabeležen najkraći dan na Zemlji

najkracidan crop

Vremenski period u kome se Zemlja oko svoje ose jednom obrne zove se dan (obdanica + noć) koji traje 24 časa ili 86400 sekundi. U redu, to nije velika mudrost jer to svi znaju. Na dužinu dana, tj. brzinu obrtanja Zemlje, svašta utiče, a naročito Mesec jer on gravitacijom „vuče“ okeane po tlu čime, usled trenja, usporava okretanje planete. Zbog toga se Zemlja sve sporije obrće, a time dan traje sve duže! I duže. To produženje iznosi dva stomilionita dela sekunde na dan.

 

Opširnije: Zabeležen najkraći dan na Zemlji

Write comment (0 Comments)

Zemljotres u Bosni - april 2022.

earthquake up down

Sinoć, 22.04.2022. godine oko 23:07 po lokalnom vremenu u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini desio se zemljotres magnitude oko 5.7. Potres se osetio i u susednim zemljama. Prema trenutnim podacima, epicentar zemljotresa je bio oko 15 kilometara severoistočno od Ljubinja. Potres ove snage može prouzrokovati manja oštećenja na starijim objektima. Nakon glavnog potresa registrovano je na desetine manjih potresa u epicentralnom regionu koji su zapravo pokazatelj postepenog smirivanja tla posle glavnog potresa. Postoje i predkursori, potresi koji ukazuju na mogućnost javljanja jačeg, glavnog potresa koji se desio juče. Predkursori se mogu dešavati i mesecima pre glavnog udara, problem je u tome što još uvek nemamo mehanizme ranog otkrivanja potenciolnog žarišta jakog zemljotresa.

 

Opširnije: Zemljotres u Bosni - april 2022.

Write comment (0 Comments)

Svet u ogledalu

1smNa upravo održanom Mobile World Congress (MWC) u Barseloni jedan trend je pružio ubedljivu viziju budućnosti koja bi na opipljiv način mogla biti od koristi čovečanstvu. Nekoliko kompanija je pokazalo svoju viziju sveta u ogledalu (mirror world) ili digitalnog blizanca za koji veruju da će pružiti realističan prikaz cele naše planete.

 

Opširnije: Svet u ogledalu

Write comment (0 Comments)

Najveći krater na Zemlji, mlađi od 100.000 god.

1cr

Krater u severoistočnoj Kini je najveći udarni krater na Zemlji nastao u poslednjih 100.000 godina. U julu 2021. godine, naučnici su potvrdili da se geološka struktura u planinskom lancu Mali Šing'an formirala kao rezultat udara iz svemira. Tim naučnika je objavio opis novootkrivenog udarnog kratera u časopisu Meteoritics and Planetari Science.

 

Opširnije: Najveći krater na Zemlji, mlađi od 100.000 god.

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • dragant said More
  Pošto smo videli negativnu kritiku... 16 sati ranije
 • Danicic Predrag said More
  Vidimo se dolazim da budem dosadan... 1 dan ranije
 • Siniša said More
  Nije reč o superiornosti, već o... 3 dana ranije
 • Anonymous said More
  hvala :D :D :D
  dobro vece 4 dana ranije
 • dragant said More
  Pošto su Sinišin komentar i komentari... 4 dana ranije

Foto...