Neptun

Fešta za oči

potm2308a

Elegantno namotani kraci veličanstvene spiralne galaktike M51 pružaju se ovoj slikom snimljenom NASA/ESA/CSA-inim Svemirskim teleskopom James Webb. Za razliku od zvjerinjaka čudnovatih i čudesnih spiralnih galaktika s rastrzanim ili poremećenim spiralnim kracima, veličanstvene (engl. "grand-design") spiralke se diče dobro razvijenim i jasno ocrtanim kracima, kakve vidimo na ovoj slici. Ovaj galaktički portret je kompozitna slika koja uključuje podatke dobivene Webbovim NIRCAM-om i MIRI-jem.

 

Opširnije: Fešta za oči

Write comment (2 Comments)

Neptun i 'igra izbegavanja'

p1

Od kad smo izbacili Plutona, Neptun je najdalja planeta sistema. O njemu ne znamo praktično ništa jer je užasno daleko – 30% je dalji od sledeće najdalje planete, Urana. Sve što znamo o njemu naučili smo iz jedne kratke posete 'Voyagera 2' 1989. – tada je Uran bio dalji i od Plutona! – i povremenih osmatranja 'Hablovim' teleskopom. Mislio sam da se ovom planetom danas bave samo frikovi pa je svaka vest vezana za nju pravi kuriozitet. Evo jedne:

Opširnije: Neptun i 'igra izbegavanja'

Write comment (2 Comments)

10 zanimljivih činjenica o Neptunu

gasoviteplaneteNeptun je daleka, gasovita planeta koja nam, kao takva, nije mnogo interesantna. Em se ne vidi dobro, em na njemu i nema šta posebno da se vidi. To je jedna od najdosadnijih planete. Kao kad iz daljine gledate naduvan balon.

Ali… to je tako samo na prvi pogled. Evo nekih vrlo zanimljivih činjenica o ovoj planeti:

Opširnije: 10 zanimljivih činjenica o Neptunu

Write comment (2 Comments)

Komentari

 • Baki said More
  Dobar napor. Inače, kosmički teleskop... 14 sati ranije
 • Duca said More
  Nemamo sreće, jedine dve bliske... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Kada je reč o životu u Svemiru, ljudi... 3 dana ranije
 • Saša said More
  Radi se na popravci kvara foruma. 3 dana ranije
 • marino1 said More
  Nemam rijeci pohvale za ovaj... 3 dana ranije

Foto...