merkur-2008

Ovo je jedna od najlepših fotografija Merkura koja je ikada načinjena, pogotovo kada se gleda njena velika verzija. Zapravo, radi se o dvadeset snimaka vešto ukomponovanih u jedan portret ove, Suncu najbiže, planete.

Snimci su načinjeni oktobra 2008. godine uskougaonom kamerom Nasine letelice Mesindžer (Messenger) za vreme jednog njenog preleta Merkura.

U to vreme ova letelica se još nije skrasila u orbiti oko Merkura jer je pre toga morala da načini više složenih manevara kako bi smanjila svoju brzinu i dozvolila maloj planeti da je zarobi. Za to joj je bilo potrebno još oko dve i po godine nakon što su načinjeni snimsci čiju kompoziciju vidimo gore.

Raspon rastojanja sa kojih je Merkur ovde uslikan kreće se od 17 700 do 18 900 kilometara.

Inače konačna fotografije je peuzete sa: Gordan Ugarkovic 

U slučaju da želite gigantsku verziju ove fotografije kako biste stekli pravi utisak o njenom kvalitetu pritisnite ovde.

 


Članci o Merkuru

Otkriven led na Merkuru

merkur messenger sjeverni-polNASAina letjelica Messenger ovog je vikenda poslala fotografije sjevernog Merkurovog pola kojim dominira krater Prokofiev promjera 110km.

 

Merkur-led-120Podaci sa Mesindžera govore da je taj led uronjen u neobičnu tamnu materiju duž najvećeg dela naslaga i to u području gde su tempereature za nijansu više od minimalno neophodne da bi led ostao u svom agregatnom stanju.

 

Letelica je uspešno izvršila petnaestominutno paljenje motora za korekciju putanje i ušla u istoriju. Prvi orbiter oko Merkura za dve nedelje počinje naučna istraživanja. Sve je proteklo po planu, bez ijedne greške. Messenger je ovim manevrom potrošio čak 35% goriva. Letelica je živa i u ovim trenucima komunicira sa Zemljom i šalje telemetrijske podatke.

 

 

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...