Ovo je nova Slika mjeseca s ESA-inog sajta Svemirskog teleskopa James Webb. Priložene su slike su, redom, kompozitna (NIRCam + MIRI), NIRCam-ina i MIRI-jeva. Na kraju je i animacija koje je pojašnjena u donjem tekstu.

U članku se spominju i ranije, Hubbleove opservacije M51. To će biti sljedeća objava! (Evo je: https://www.facebook.com/.../4910.../posts/6573938389362611/!)


Priredio i prilagodio: 
Zoran Knez
AstroMosor

Fešta za oči

Elegantno namotani kraci veličanstvene spiralne galaktike M51 pružaju se ovoj slikom snimljenom NASA/ESA/CSA-inim Svemirskim teleskopom James Webb. Za razliku od zvjerinjaka čudnovatih i čudesnih spiralnih galaktika s rastrzanim ili poremećenim spiralnim kracima, veličanstvene (engl. "grand-design") spiralke se diče dobro razvijenim i jasno ocrtanim kracima, kakve vidimo na ovoj slici. Ovaj galaktički portret je kompozitna slika koja uključuje podatke dobivene Webbovim NIRCAM-om i MIRI-jem.

potm2308a

potm2308b

potm2308c

Na ovoj fotografiji tamnocrvena područja su pramenje tople prašine rasute galaktičkim medijem. Crvena područja pokazuju prerađeno svjetlo iz složenih molekula koje se oblikuju na zrncima prašine, dok narančasta i žuta boja otkrivaju područja ispunjena plinom ioniziranim netom nastalim zvjezdanim jatima. Utjecaj zvijezda na galaktički medij je dramatičan. On je zaslužan za nastanak složene mreže sjajnih čvorova i prostranih crnih mjehura između njih.

M51 - poznata i kao NGC 5194 - udaljena je od nas oko 27 milijuna svjetlosnih godina, a nalazi se u zviježđu Lovačkih Pasa. Ta je galaktika zatočena u burnom odnosu s njenom susjedom, patuljastom galaktikom NGC 5195. Međudjelovanje tih dviju galaktika ih je učinilo jednim od najbolje proučenih galaktičkih parova na cijelom nebu. Gravitacijski utjecaj manje pratilje M51, drži se dijelom odgovornim za uznositi i upečatljivi izgled njenih spiralnih kraka. Ako vas zanima taj sukobljeni par galaktičkih susjeda, možete proučiti ranije opservacije M51 načinjene NASA/ESA-inim Svemirskim teleskopom Hubble.

Ova Webbova opservacija M51 je jedno od niza promatranja zajedničkim imenom nazvanih FEAST (Feedback in Emerging extrAgalactic Star clusTers). Promatranja programa FEAST su zamišljena tako da rasvijetle međuigru utjecaja kojega zvijezde imaju na okolni medij i nastanka novih zvijezda, u galaktikama daleko od našeg Mliječnog Puta. Taj povratni zvjezdani utjecaj na okolni medij (engl. "stellar feedback") se ostvaraje izljevanjem energije iz zvijezda u oblake plina iz kojih su one same nastale. On je od ključnog značaja u definiranju stope stvaranja novih zvijezda. Razumijevanje toga povratnog utjecaja je neophodno za izradu točnih univerzalnih modela zvjezdorodnog procesa.

Cilj promatranja u okviru FEAST-a jest otkriti i proučiti rađaonice zvijezda u drugim galaktikama. Prije no što je Webb započeo s radom, drugi opservatoriji, poput ALMA-e (Atacama Large Millimetre Array) u čileanskoj pustinji i Hubblea, omogućili su nam da bacimo pogled na zvjezdorodni proces, bilo na samom njegovom početku (tako što su nam pokazali gdje se nalaze gusti oblaci od plina i prašine u kojima će zvijezde nastati), bilo nakon što su zvijezde svojom energijom već razorile te natalne oblake. Webb sada baca posve novi pogled na rane faze stvaranja novih zvijezda, detektirajući svjetlo zvijezda u nastanku. On usto vidi i kako energija mladih zvijezda prerađuje plin i prašinu. Znanstvenici pomoću njega sada po prvi put vide kako se u drugim galaktikama iz natalnih oblaka pojavljuju zvjezdana jata. Oni će usto biti u mogućnosti i izmjeriti koliko dugo tim zvijezdama treba da onečiste (svoj okoliš?) novostvorenim metalima (tj. elementima težim od helija) i rastjeraju plin oko sebe. (Trajanje tih procesa se razlikuje od galaktike do galaktike.) Proučavajući te procese, bolje ćemo razumjeti na koji način je ciklus stvaranja zvijezda i obogaćivanja metalima reguliran unutar (različitih) galaktika, kao i to koliko traje oblikovanje planeta i smeđih patuljaka. Nakon što plin i prašina budu uklonjeni iz blizine novonastale zvijezde, planetima ne preostane sirovina za njihovu izgradnju.

g1
Stavite kursor na fotografiju

Animacija: Slika na lijevoj strani je snimljena Webbovom NIRCAM-om, dok je ona desno načinjena MIRI-jem. Crna površina oko MIRI-jeve slike je posljedica zakretanja i kresanja te fotografije kako bi se ona orijentacijom podudarala s NIRCAM-inom.

ESA/Webb, NASA & CSA, A. Adamo (Stockholm University) and the FEAST JWST team

Velika kompozitna slika: https://cdn.esawebb.org/archives/images/large/potm2308a.jpg

Velika NIRCam-ina slika: https://cdn.esawebb.org/archives/images/large/potm2308b.jpg

Velika MIRI-jeva slika: https://cdn.esawebb.org/archives/images/large/potm2308c.jpg

Usporedba: https://esawebb.org/images/comparisons/potm2308/

https://esawebb.org/images/potm2308a/

 


Preuzeto sa FB


 


Komentari

  • yagodinac said More
    Peking a ne Bejdžing. 3 sati ranije
  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 4 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... Pre 1 nedelje

Foto...