Po putanji oko Sunca Uran se kotrlja postrance. Osa njegove rotacije toliko je nagnuta da on po orbiti putuje ležeći na ekvatoru.

uran panorama
Umetnička predstava

Ali to nije jedina karakteristika koja ovu planetu odvaja od ostalih članova Sunčevog sistema. I Uranovi sateliti obilaze oko Urana pod sličnim uglom u odnosu na putanju oko Sunca; Uranova temperatura je u nekim područjima toliko niska da su ona hladnja od površine Neptuna koji se nalazi dosta dalje od Sunca. Uran ima i neobično magnetno polje. Nije čudo što ga naučnici proučavaju.

Neke od tih Uranovih osobina potiču, smatraju planetolozi, od žestokog sudara koji se desio pre četiri milijarde godina. U to rano doba Sučevog sistema sudari kolosalnih razmera su bili česti i znatno su uticali na oblikovanje i evoluciju planeta.

uran sateliti
Uran, njegovi prstenovi i sateliti

  U R A N
Daljina od Sunca
  2.872,5 miliona km
Dan 17 časova  14 minuta
Godina  84 Zemljinih godina
Poluprečnik  25,362 kilometara
Tip  Ledeni džin
Temperatura  -197
Satelita  27

Simulacije su pokazale da je pre te četiri milijarde godina jedno ledeno telo, verovatno protoplaneta od stena i leda, dva puta veća od Zemlje, naletela na Uran pod oštrim uglom. Taj i takav udar je „nakrivio“ planetu, ali sačuvao Uranovu atmosferu. Da je udar bio drukčiji, kažu planetolozi, atmosfera bi se izgubila u međuplanetarnom prostoru. 

Krhotine od ovog sudara su se rasule po Uranu i prekrile ga, čineći tako sloj koji je izolovao površinu planete od njegovog jezgra i tako sprečio da temperatura jezgra dopre na površinu. Ovo je samo pretpostavka koja, ako se pokaže tačnom objašnjava nisku temperaturu koja vlada Uranom.

Takođe udar objašnjava, po pretpostavkama astronoma, nastanak nekih Uranovih satelita. Udar je u orbitu izbacio stenje i led od kojih su potom nastali neki od 27 Uranovih satelita. Sem toga, moguće je da je isti udar promenio rotaciju nekih satelita. 

Udar je možda uticao i na magnetno polje planete jer je stvorio rastopljeni led i kamenje unutar Urana što je konačno izazvalo promenu nagiba magnetnog polja. 

Sve ovo još čeka potvrdu ali za sad predstavlja dobro objašnjenje nekih anomalija daleke planete. 

uranus anima

Evo lepe simulacije koja prikazuje dramatičan događaj. (Credit: Jacob Kegerreis, Durham University)


10 zanimljivih činjenica o Uranu


 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...