vulkani baner

vulkan logotipu v o d 

Vulkani su najzanimljivije i najčudnije tvorevine prirode na Zemlji. Oni predstavljaju gotovo nemoguće jedinstvo krajnjih suprotnosti. Kad prorade, vulkani ruše, razaraju i uništavaju sve, ponekad i hiljadama kilometara unaokolo. Ponekad i više. U stanju su da sterilišu čitava područja, da unište i poslednji trag života. Ipak, bez vulkana život na ovoj planeti ne bi bio moguć. 

Vulkani mogu da promene klimu područja. Ponekad i čitave planete. A baš su vulkani ti koji održavaju klimu ovakvom kakva jeste. Vulkani su deo mehanizma kojim se planeta brani od ekstremnih promena. Bez vulkana sve bi bilo drugačije.

U seriji članaka na sledećim stranicama upoznaćemo neke (ni izbliza sve) zanimljive vulkane. Ali, ti članci nisu stručni članci. Oni govore uglavnom o posledicama, a ne o složenim mehanizmima rada vulkana i njihov cilj je samo da budu početak daljeg izučavanja vulkana.

***

Vulkani su monstrumi, često predivni i neodoljivi. Neki od njih su najlepša i najugodnija mesta za život na ovoj planeti, ali život isprekidan povremenim momentima užasa.

 Upoznajte svet vulkana ::>

 

Svojim sugestijama i dopunama ovaj članak je obogatio dr Draženko Nenadić na čemu mu se srdačno zahvaljujem.

 

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...