Na upravo održanom Mobile World Congress (MWC) u Barseloni jedan trend je pružio ubedljivu viziju budućnosti koja bi na opipljiv način mogla biti od koristi čovečanstvu. Nekoliko kompanija je pokazalo svoju viziju sveta u ogledalu (mirror world) ili digitalnog blizanca za koji veruju da će pružiti realističan prikaz cele naše planete.

Tokom panel diskusije a MVC-u, Tomi Bjorkberg, direktor ZTE-a, rekao je da je svet u ogledalu jedna od „ključnih stvari koje mogu pomoći da se planeta učini zelenijom“.

Jedan impresivan primer koji bi već mogao imati zapanjujuće primene u stvarnom svetu je Nvidijin projekat digitalnog blizanca Earth-2 koji pokreće njihova Omniverse platforma - njihova verzija metaverzuma. To je simulacija cele planete koja povećava kapacitet za klimatsko modeliranje. Ali stvari ide daleko više od toga.

1

Još jedan učesnik panela na MWC-u, potpredsednik Unit AR i VR Timoni Vest, rekao je da veruju da će projekti digitalnih blizanaca iskoristiti „bogatstvo kontekstualnih informacija u realnom vremenu“ kako bi doveli do sledeće faze evolucije računara u narednih 50 godina. Rekli su da je to razvoj koji će omogućiti da računari komuniciraju sa nama na ljudskom nivou putem izuzetno naprednog „prepoznavanje objekata i semantičke analize“.

Termin „svet u ogledalu“ se odnosi na predstavljanje sveta u virtuelnoj realnosti (VR) i proširenoj/nadograđenoj stvarnosti (augmented reality, AR). Termin je skovao osnivač časopisa WIRED Kevin Keeley u tekstu u kojem je pisao o budućim primenama tehnologija. On je opisao punu digitalnu reprezentaciju sveta koja će postati sledeća generacija interneta i interakcije sa kompjuterima. Primitivne verzije našeg sveta u ogledala već́ postoje kao aplikacije proširene stvarnosti koje mapiraju digitalne objekte preko GPS satelitskih podataka. Najpopularniji primer do sada je hit igrica Pokemon Go iz 2016.

Projekti sveta u ogledala koji su pokretani metaverzom kompanije Meta (Facebook) bili su veliki trend ove godine na Mobile World Congressu, i nastavljaju da se razvijaju sve brže, pružajući važne inovacije. Iako kompanija Meta možda ima sjajne planove za budućnost, druge kompanije prednjače sa praktičnim aplikacijama iz stvarnog sveta.

Izvor:

https://interestingengineering.com/mirror-worlds-computer-evolution

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 15 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 16 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 17 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 22 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...