Unutrašnjost Zemlje se sastoji od više slojeva – kako se i vidi na prikazanoj slici. Svaki taj sloj je priča za sebe, ali nas sada interesuje jezgro. 

JezgroZemlje

To jezgro (počinje na oko 3000 km od površine) se sastoji od dva dela pa tako postoji spoljno jezgro – koje je tečno i unutrašnje jezgro koje je čvrsto. Naravno, kad kažemo da je jezgro tečno to ne znači da je i retko kao recimo voda. Ne, pre je žitko, ali ipak dovoljno tačno da teče preko unutrašnjeg, čvrstog jezgra. To ima izuzetno važne posledice po nas i po čitav život na planeti, jer tako jezgro stvara magnetno polje. A magnetno polje Zemlje je važno jer nas štiti od solarnih vetrova i naelektrisanih čestica itd. Odsustvo magnetnog polja bi moglo izazvati mutaciju živog sveta, sterilitete te izumiranje pojedini vrsta živih bića. Dakle, magnetno polje nam je važno.

Sve ovo pričamo jer je ovih dana stigla vest iz Kine da su istraživači Pekiškog univerziteta otkrili da je brzina kretanja jezgra Zemlje opala, s tim što je ovo usporavanje započelo još 2009-te godine. Ali ne samo što je jezgro usporilo kretanje nego je, kažu kineski stručnjaci, gotovo prestalo da se okreće, pa čak i da se kreće unazad.

Na prvi pogled ovo bi trebalo da uključi alarme jer ovakva promena kretanja jezgra dovodi do smanjenja, pa i ukidanja magnetnog polja, međutim, kažu istraživači za sad je sve u redu i nisu primećene nikakve štetne posledice. Za sad. Nema ničeg kataklizmičnog. 

Treba napomenuti da je jezgro naše planete velika nepoznanica za naučnike i velika misterija, a istovremeno je od velikog značaja za život i tim više treba ga proučavati.

Prema: Astronomy

StankovicZašto i kako dolazi do promene brzine kretanja jezgra, pitanje je za Čedomira Čede Stankovića. On kaže: 

 
"

Promene u gibanju Zemljinog jezgra dešavaju se zbog unutrašnjih sila koje deluju kao što su kretanje magmatskih masa, konvekcijski tokovi u jezgru i elektromagnetne sile. Sve to zajedno stvara nekonstantne sile na jezgru koje dovode do promene smera i brzine rotacije u odnosu na brzinu i smr rotacije planete Zemlje.

Kombinacija poloidalnog i toroidalnog polja Zemljine dinamičke plastične deformacije kore igraju značajnu ulogu u promeni pravca i smera rotacije zemljinog jezgra. Procesi kao što su difuzija, konvekcija i toplotni prenos u astenosferi i litosferi utiču na raspodelu unutrašnjih struja u zemljinom jezgru i potencijalno izazivaju promene u njenom pravcu i smeru rotacije.

Promene smera i pravca rotacije zemljinog jezgra takođe su rezultat uticaja različitih unutrašnjih i spoljašnjih sila na Zemlju. Unutrašnje sile uključuju interakcije s tečnim jezgrom i stvorene su dodirom jezgra i mantla, dok su spoljne sile rezultat uticaja Meseca i Sunca. Mora se napomenuti da Zemljino jezgro zapravo nikada ne može da se "zaustavi" pa da rotira sa Zemljom kao kruto telo. Uvek postoje neka blaga libraciona kretanja jezgra u odnosu na pravac, smer i brzinu rotacije Zemlje.

Takođe se mora napomenuti da geomagnetizam nema veze sa prisustvom gvožđa u Zemljinom jezgru. Zemljina unutrašnjost je mnogo viša od Kirijeve tačke.

Kirijeva tačka je temperatura iznad koje materijali gube svoje feromagnetne osobine. Kirijeva tačka gvožđa je 1043K, Kobalta 1388K, Nikla 627K pa prema tome ti metali na tim i višim temperaturama nemaju feromagnetna svojstva.

U suštini, konkretan razlog još nije precizno definisan jer je proces veoma složen. Prema različitim autorima uticaji na te promene u Zemljinom jezgru su različiti.

 

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...