Naša planeta je prirodan izvor radio talasa na audio frekvencijama. Jedan online prijemnik u Nasinom najvećem centru, u Maršalovom kosmičkom centru u Alabami, u mogućnosti je da seprodukuje te pesme Zemlje tako da možemo i mi da ih čujemo.

Kada bi čovek imao antene umesto ušiju, mogao bi da čuje pravu simfoniju neobičnih zvukova koji dopiru od naše sopstvene planete. Naučnici ih nazivaju “cvrkutavim” (“tweeks”), “zviždećimi” (“whistlers”) i “sferičnim” (“sferics”). Svi ti zvuci izgledaju kao muzička pozadina nekog strašnog SF filma, ali ne radi se o naučnoj fantastici. Zemljino prirodno radio zračenje je stvarno i, mada ga uglavnom nismo svesni, ono nas okružuje potpuno sve vreme.

“Čitava okolina na Zemlji skoro bukvalno peva putem radio-talasa na audio frekvencijama,” kaže Denis Galager, kosmički fizičar iz Maršalovog kosmičkog centra (MSFC). “Naši slušni organi nisu u stanju da direktno detektuju radio-talase, ali možemo da ih konvertujemo u zvučne talase uz pomoć radio prijemnika vrlo niske frekvencije (VLF)”.

pz1
Udari gromova poput ovog su samo jedan od izvora zaglučujućih radio-zračenja koja nas okružuju.

VLF prijemnici su prosti, mada neuobičajeni. Poseduje samo antenu i radio-polačavač, a osetljiv je na radio-talase sa frekvencijama između par stotina herca i 10 kiloherca. Za poređenje, AM radio-stanice koje slušamo u kolima imaju mnogo širi radio-opseg: od 540 kHz do 1,6 MHz.

Donedavno je na internetu mogla da se čuje 24-časovna muzika Zemlje, jer su Galager i njegove kolege instalirali program INSPIRE, koji je prenosio signale sa jednog VLF risivera postavljenog na MSFC u okviru velikih atmosferskih istraživanja.

pz2“Sferiksi”: Izvor većine VLF zračenja na Zemlji su munje. Udar groma emituje širok raspon pulseva radio-talasa, baš kao što se dešava i sa svetlošću. VLF signali od obližnjeg groma, slušani preko zvučnika radia, zvuče kao kada se prži slanina u tiganju ili kad pucketa vatra. kosmički naučnici zovu te zvuke “sferiksima”, skraćeno od atmospherics. Ove zvuke mogu da prave i munje udaljene stotinama kilometara od prijemnika. Poslušaj ovde:

pz3“Tviksi”: to su u stvari sferiksi koji dugo putuju kroz jonosferu – “disperzivni medijum” gde niske frekvencije putuju sporije od visokih. Odatle i drugačiji zvuk:

 


pz4“Vistlersi”: to su zapravo “sferiksi” koji putuju na još veću udaljenost. Radi se o muzički opadajućim tonovima koji traju sekundu ili duže.

 


Falager i drugovi su pokrenuli čitavu lavinu aktivnosti u SAD i Kanadi ovim eksperimentima, tako da su mnogi pojedinci i škole tražili detaljnija uputstva i nacrte za pravljenje prijemnika. Uskoro je napravljena globalna mreža VLF radio-prijemnika, u koju je bilo uključeno i 1500 čkola. Oni su, naprimer, na teritoriji čitave Amerike pratili pomračenje Sunca, ispitujući kako će takav događaj (praćen opadanjem solarnog ultraljubičastog zračenja) uticati na jonosferu a to, opet, na prostiranje niskofrekventnog zračenja. Uskoro se projekat proširio i na slučanje zbivanja koje su u atmosferi izazivala zračenja plazme izazvana meteorskim pljuskom iz sazvežđa Lava.

Pitam se šta bi trebalo da se dogodi pa da i naš neki profa fizike pokrene sekciju koja bi se bavila takvim i sličnim eksperimentima. Na sreću, uvek se na vreme probudim …

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 2 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 2 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 4 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 5 dana ranije

Foto...