Globalna temperatura je 17. novembra ’23. prešla 2°C iznad predindustrijskog proseka

Temperatura 1

Na Konferenciji UN o klimatskim promenama COP28 u Dubaiju, (https://www.cop28.com/) od 30. 11.- 12.- 12. - će imati šta da raspravljaju.

Zemlja je nakratko prešla prag kritičnog zagrevanja prošlog vikenda.

Preliminarni podaci ERA5 pokazuju da je globalna temperatura vazduha na površini 17. novembra dostigla 2,07°C iznad predindustrijskog proseka, prosečne temperature uzete između 1850-1900. Privremeni podaci za 18. novembar ukazuju na temperaturnu anomaliju od 2,06°C iznad predindustrijskog nivoa.

„Iako prekoračenje praga od 2°C tokom nekoliko dana ne znači da smo prekršili ciljeve Pariskog sporazuma, što češće prelazimo ovaj prag, to će kumulativni efekti ovih kršenja postati ozbiljniji“, rekao je Karlo Buontempo, direktor Službe za klimatske promene Kopernik programa (C3S).

Podaci ERA5 takođe otkrivaju da je 17. novembra globalna temperatura vazduha na površini bila 1,17°C iznad proseka za referentni period 1991-2020. Ove rekordne anomalije znače da će novembar 2023. verovatno biti najtopliji novembar u istoriji.

ERA5 je peta generacija ECMVF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts- Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze) reanalize za globalnu klimu i vremenske prilike u poslednjih 8 decenija. Podaci su dostupni od 1940. godine.

Temperatura 2

Ovi podaci će proći verifikaciju pre nego što budu objavljeni u konačnom izdanju ERA5 nakon standardnog perioda kontrole od 2-3 meseca.

https://climate.copernicus.eu/global-temperature-exceeds...

 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 


Komentari

 • Sveta said More
  Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 1 dan ranije
 • Siniša said More
  Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Istovremeno i fascinantno i jezivo.... 5 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Hehe,eto našeg i vašeg... Pre 1 nedelje
 • Dragan Tanaskoski said More
  U početku sam je pratio, posle sam... Pre 1 nedelje

Foto...