Krajem jula i početkom avgusta na sjeverozapadu Greenlanda od matičnog glečera Petermann odvojio se veliki ledeni brijeg koji sada slobodno pluta morem.

Petermann_odvajanje
Najveći ledeni brijeg na sjevernoj polutci odvoji se početkom kolovoza od Greenlandskog glečera Petermann

Ovakvi događaji odvajanja ledenih masa od matičnog glečera poznati su i od ranije no veličina novog slobodnog ledenog brijega je impozantnih 30x14km (gotovo četvrtina Istre!) što mu daje titulu najvećeg ledenog brijega na sjevernoj Zemljinoj polutci! Posljednje događanje ovakvih razmjera bilo je 1991.

Satelitske snimke i neposredna opažanja provedena posljednjih mjeseci ukazivale su da se na Petermannovom glečeru događa nešto veliko. Radarski snimci s satelita Envisat učinjeni 03. kolovoza pokazivali su napukline u ledenoj masi koja je još uvijek činila jednu cijelinu. No, već sutradan Envisat na Zemlju šalje fascinantne snimke odvojenog ledenog brijega. ASAR (Advanced Synthetic Aperture Radar) sustav na Envisatu uhvatio je nekoliko sekvenci samog čina raskida kohezivnih veza ledenog brijega i matičnog glečera a opažanja će se vršiti i nadalje kako zbog znanstvenih istraživanja tako i navigacijskih potreba.

Neovisno o teorijama globalnog zagrijavanja ili zahlađenja ledenjaci imaju svoj normalan evolucijski put koji podrazumijeva njihov nastanak, širenje a zatim cijepanje i plutanje prema toplijim morima gdje vremenom nestaju.

Sateliti poput Envisata opremljeni su radarskim sustavima za snimanje ovakvih i sličnih pojava tijekom noći ili dana te neovisno o meteorološkim uvjetima. Danas nitko s sigurnošću nezna u kojem smjeru se kreće Zemljina klima – k globalnom zatopljenju ili zahlađenju. Sigurno je samo kako su trenutačne klimatske prilike drugačije od onih koje bi trebale biti.

 


Komentari

 • mikac said More
  bas je pun info, hvala :D 14 sati ranije
 • jevgenin2004 said More
  :D Super je tekst. hvala i jos, slicnih,... 2 dana ranije
 • Duca said More
  >Što se žena tiče, pa verujem da je...
  3 dana ranije
 • Baki said More
  Jedna od najvećih prednosti Hubble... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Ovo je zanimljiva tema, i traži širu... 3 dana ranije

Foto...