U subotu, 15. siječnja 2022. godine u 5:10 sati dogodila se erupcija podvodnog vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, smještenog 65 kilometara sjeverno od Nuku’alofe, u vodama otočja Tonga. U vremenu od 15 sati koliko mu je trebalo da dođe do 17.000 kilometara udaljene meteorološke postaje zvjezdarnice Apollo, bio je još uvijek dovoljno jak da ga se zabilježi.  

Erupcija je, zahvaljujući mnoštvu satelita koji snimaju Zemlju iz svemira, detaljno zabilježena. Evo jedne kompilacije koja prikazuje kako je to izgledalo. Jasno se vidi udarni val koji se koncentrično širi od središta eksplozivne erupcije.

https://www.youtube.com/watch?v=AcFropu7uWw

A ovdje dolje možete vidjeti nagli skok tlaka zraka zabilježen meteorološkom postajom pored zvjezdarnice Apollo. Ovo je drugi puta da je meteorološka postaja zabilježila direktno neko udaljeno događanje. Podsjetilo me to na pomrčinu Sunca 2015. godine kada je također meteopostaja zabilježila nešto slično, pad temperature za vrijeme maksimuma, odnosno temperaturu pomrčine. 

tlak1
Nagli skok tlaka zraka od 1029.9 hPa i oscilacije uslijed vulkanske erupcije

temp1
Temperatura zraka u trenutku dolaska udarnog vala

temp tlak
Temperatura zraka i tlak zraka u trenutku dolaska udarnog vala

Zahvaljujem se mojem astronomskom kolegi Vedranu Vrhovcu koji mi je skrenuo pozornost na ovaj događaj pa sam mogao na vrijeme pokupiti podatke i obraditi ih.

 

Danijel Reponj
Author: Danijel Reponj

Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 1 dan ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 2 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 4 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...