galileo_gps_1
Shematski prikaz uporabe Galilea za civilne potrebe

Jučer je u talijanskom gradiću Fucino, 140km istočno od Rima, službeno započeo s radom europski sustav globalnog pozicioniranja i navigacije – europski GPS. Europski partneri na svečanosti kojoj su između ostalih prisustvovali i Antonio Tajani, potpredsjednik European Commission for Industry and Entrepreneurship, Jean-Jacques Dordain, direktor European Space Agency, Gianni Letta, ispred Italijanske vlade, Jan Woerner (DLR), Enrico Saggese (ASI), Pier Francesco Guarguaglini (Finmeccanica), Carlo Gualdaroni (Telespazio) otvorili su vrata Fucino kontrolnog centra Galileo GPS sustava. Fucino je jedan od dva nervna centra za europski GPS. Drugi, koji je još u gradnji nalazi se blizu Minhena (Oberpfaffenhofen). Oba ova centra raditi će paralelno kako bi budući sustav globalnog pozicioniranja i navigacije bio uvijek pod kontrolom i siguran za korisnike. Fucino će osiguravati rad i kontrolirati sve parametre sustava za koji se njegovi tvorci nadaju da će u narednim godinama biti uspješna konkurencija američkom GPS i Ruskom GLONASS sustavu. Europa je isprobala prototip svoje generacije GPS satelita. GIOVE-B zasad uspješno polaže sve ispite.

galileo_gps_2
Letjelice Galileo sustava u svemiru

Fucino nije odabran slučajno. Tamo se radiokomunikacijska tehnika počela gomilati još 1963. godine a danas je to mjesto s stotinjak raznih antena kojima se služe svemirske agencije diljem svijeta za potrebe komunikacija. Sam kontrolni centar izradila je italijanska tvrtka Telespazio.

Centro će rukovoditi „Spaceopal“, tvrtka u 50/50 postotnom vlasništvu italijanskog Telespazia i njemačkog  „Gesellschaft fuer Raumfahrtanwendungen“, članica Njemačkog aerosvemirskog centra. Konkurencija GPS sustava u svakom slučaju znači da ćemo uskoro moći birati GPS „operatera“, već prema našim potrebama i simpatijama uz zagarantiranu ispravnost. Sustavi globalnog pozicioniranja i navođenja razvijeni su krajem šesdesetih godina prošlog stoljeća i dugo su vremena služili samo za vojne potrebe, danas svaki civilni GPS dopušta korištenje sustava s preciznošću od svega dva do tri metra specifične pogreške.

 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Dobijate besplatno već četvrt veka... 2 sati ranije
  • Sveta said More
    Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 1 dan ranije
  • Siniša said More
    Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Istovremeno i fascinantno i jezivo.... 5 dana ranije
  • Boris Saksida said More
    Hehe,eto našeg i vašeg... Pre 1 nedelje

Foto...