Ne nije riječ o erotici a ni pornografiji. Danas vas vodimo da zavirite u tajne naše susjede – poznate Andromedine galaktike, pravog zvjezdanog grada s preko bilijun zvijezda.

andromeda_m31
Spiralna galaktika M31 u zviježđu Andromede

Andromeda, naša susjedna spiralna galaktika poznata i pod oznakama M31 ili NGC 224, ogroman je zvjezdani grad udaljen „tek“ 2.5 milijuna svjetlosnih godina od nas. Prema opažanjima svemirskog teleskopa SPITZER populacija zvijezda tri do četiri puta je brojnija nego što je to slučaj s našom galaktikom Mliječnim putem i broji oko 1020 milijardi zvijezda. Andromedinu galaktiku nalazimo prividno smještenu u zviježđu Andromeda po kojem je i dobila naziv.

Obzirom da je kao magličast objekt vidljiva i golim okom poznata je od davnina. Tek je Edwin Hubble 1920. napokon dokazao kao se tu ne radi o maglici smještenoj u našoj galaktici kao što se to dotad smatralo, već da je riječ o drugoj galaktici. To je ujedno i najudaljeniji nebeski objekat vidljiv golim okom! Čak i pogled kroz dalekozor otkriva kako se radi o posebnom objektu.

Andromeda, zajedno s Mlječnim putem i još tridesetak manjih galaktika pripada tkz Lokalnoj grupi galaktika.

Iako je broj zvijezda Andromedine galaktike znatno veći nego kod Mlječnog puta čini se kako se tamo raspored zvijezda po tipovima tijekom evolucije ovog giganta pomalo razlikovao od sličnih procesa u Mliječnom putu. Ukupna masa Andromedine galaktike tek je 20% veća od Mliječnog puta. Interesantno je kako se ove dvije galaktike zapravo nalaze na putanji kolizije koja će se dogoditi za 4.5 milijardi godina. U tom trenutku gotovo milijardu i pol zvijezda sudariti će se, no sudar Sunaca neće biti spektakularan kao što bi to u prvi mah pomislili. Astronomi počesto kažu kako će doći do sudara velikog „Ničeg“. Naime čak i kada se ove dvije galaktike sudare, razdaljine među zvijezdama su toliko velike da neće doći do „vatrometa“, no nakon toga zvijezde i planete iz jedne galaktike pomiješati će se s drugima. Gravitacijske sile zauvijek će promijeniti izgled nebesa, neke će zvijezde i planete nestati druge nastati. Neke druge civilizacije iz svemirskih prostranstava imati će jedinstven pogled na nebeski igrokaz koji će trajati tek nekoliko desetaka milijuna godina sve dok u konačnici nakon sudara ne nastanu nove galaktike.

Gdje ćemo biti mi tada? Bilo bi zaista neozbiljno prognozirati gdje će tada biti ljudska vrsta, možemo se samo nadati da ćemo evoluirati i preživjeti što se sigurno neće dogoditi s našom planetom i Suncem.

Sunce će doći na kraj životnog puta baš nekako u to vrijeme, a Zemlja kakvu danas poznajemo biti će samo pust, bezživotni planet kojeg će snažne gravitacijske sile „rastrgati“ pretvarajući cijeli Sunčev sustav u prah iz kojeg slijedi neko novo rođenje..

Daleko i pomalo zastrašujuće zar ne? Uživajmo do tada u preljepoj susjedi na nebu koja je golim okom vidljiva na našem nebu od sumraka pa do ranih jutarnjih sati.

 

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Siniša, ovaj sajt nije moj, ja sam samo... Pre 59 minuta
  • Aleksandar Zorkić said More
    Dobijate besplatno već četvrt veka... 4 sati ranije
  • Sveta said More
    Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 1 dan ranije
  • Siniša said More
    Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Istovremeno i fascinantno i jezivo.... 5 dana ranije

Foto...